Maas vertraagt schikking in Content-zaak

Justitie heeft een unieke schikking voorbereid in de voorkenniszaak rond uitzendbedrijf Content. Het tekenen van de overeenkomst wordt echter vertraagd door weerstand van president-commissaris A. Maas, die buiten de schikking valt.

Justitie blijkt de afgelopen maanden in het diepste geheim met Creyf's, de Belgische eigenaar van Content, en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) te hebben onderhandeld over de schikking. Daarbij gaat het met name om 120.000 eigen aandelen die de Content-top, één beursdag voordat de overname door Creyf's bekend werd, nog inkocht. Beleggers die deze stukken destijds verkochten hadden geen kennis van de op handen zijnde overname. Achteraf gezien hebben zij hun aandelen voor een lage prijs verkocht, omdat de koers na de overname fors steeg. In november gaven de Belgen deze voorkenniszaak zelf aan bij justitie, dat een onderzoek startte waarbij twee directeuren en Maas nog steeds als verdachten worden beschouwd.

Creyf's is nu bereid strafvervolging af te kopen en 3,25 miljoen gulden te betalen. Daarvan is 250.000 gulden boete. De resterende drie miljoen zal in een fonds worden gestort. Daaruit zullen, onder auspiciën van de VEB, beleggers vergoeding krijgen. De overeenkomst is getoetst door de landsadvocaat en het college van procureurs-generaal. De schikking geldt alleen voor de rechtspersoon Content en niet voor de verdachte Content-top.

De overeenkomst had al twee weken geleden ondertekend moeten worden, maar stuitte in een commissarissenvergadering op verzet van Maas. Daarbij werd afgesproken dat een onafhankelijke derde deskundige de zaak zou beoordelen. Dat inmiddels beschikbare rapport, opgesteld door de jurist J. Sjöcrona, acht de schikking positief voor Creyf's. De overeenkomst is desondanks nog steeds niet getekend. VEB-directeur P. de Vries noemt het ,,onaanvaardbaar dat Maas zich als verdachte in deze zaak met de gang van zaken bemoeit. Dat is niet zuiver''. De raadsman van Maas noemt de zaak ,,te prematuur voor een reactie''. Creyf's bestuursvoorzitter M. van Hemele houdt vol dat hij de schikking ,,zo snel mogelijk'' wil tekenen.

CONTENT: pagina 15