Londen furieus: Zimbabwe opent diplomatieke zending

Groot-Brittannië heeft gisteren zijn ambassadeur uit Zimbabwe voor consultatie teruggeroepen uit protest tegen het openen van een diplomatieke zending bestemd voor de Britse ambassade op de luchthaven van Harare.

De Zimbabweaanse autoriteiten openden gisteren de desbetreffende container, die zaterdag onder dreiging met wapens in beslag was genomen. De lading bestond uit communicatieapparatuur, die inmiddels is vrijgegeven.

Volgens de Zimbabweaanse minister van Buitenlandse Zaken, Stan Mudenge, had Zimbabwe ,,redelijke gronden om achterdochtig te zijn'' en had het de lading laten openen omdat Londen had geweigerd de inhoud bekend te maken, zoals naar zijn zeggen de internationale regels aangaande diplomatieke relaties voorschrijven. Maar de Britse onderminister van Buitenlandse Zaken Peter Hain sprak van ,,totaal onacceptabel gedrag''. ,,Een beschaafd land doet dit niet'', zei hij. ,,De mate van paranoia waarmee het (Zimbabwe) de internationale wereld beziet, zou niet duidelijker kunnen worden aangetoond.''

De ruzie betekent een verdere verslechtering van de onderlinge relaties. De twee landen hebben al problemen met elkaar over ander andere de economische politiek van president Mugabe en de precaire situatie van de blanke boeren wier land Mugabe onder zwarte boeren wil verdelen. Londen zou de blanke boeren naar de mening van Zimbabwe dan schadeloos moeten stellen.(Reuters, AFP)