`Kleine fondsen opkopen'

De zakenbank Kempen & Co overweegt om kleinere bedrijven, met achterblijvende aandelenkoersen, van de effectenbeurs te halen. ,,We sluiten niet uit dat we dit gaan doen'', zei bestuursvoorzitter J. Krant vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers.

De nettowinst van Kempen is vorig jaar met 2 procent gedaald tot 43,8 miljoen euro. Dat kwam behalve door de druk op de provisietarieven vooral door de afgenomen belangstelling van beleggers voor de zogeheten `small caps'. Dat zijn de kleinere beursbedrijven waarin Kempen is gespecialiseerd en waarin het door Kempen beheerde Orange Fund ook veel belegt.

De verminderde interesse voor kleine en middelgrote beursfondsen is volgens Krant te wijten aan de voorkeur van beleggers voor grote bedrijven die in de belangrijkste indexen zitten en door de Internet-hype. Daarnaast ligt het volgens Krant ook aan veel bedrijven zelf, die te weinig doen om hun prestaties te verbeteren. Dat investeringsmaatschappij Gilde onlangs Norit van de beurs heeft geplukt verbaast Krant dan ook niet. ,,Wij kunnen dat ook doen. En als anderen het doen, is dat ook prima'', zei Krant. In het laatste geval incasseert Kempen als aandeelhouder de overnamepremie.

Kempen verwacht gedeeltelijk herstel van de belangstelling voor small caps. In de eerste twee maanden van het jaar was dit al te zien.

De winst van Kempen zal dit jaar ook weer stijgen, maar Krant wilde niet zeggen met hoeveel.