KIPFILET IN VIJFKRUIDENMARINADE

Voor dit recept moet u wel kipfilet, en bij voorkeur maïskipfilet, met vel hebben. Vraag uw poelier om de filets af te snijden en hij zal het karweitje in een paar tellen klaar hebben. Het vel zorgt er in eerste instantie voor dat de kip tijdens het roosteren niet uitdroogt en zorgt in tweede instantie voor een heerlijk contrast tussen het sappige vlees en het krokante, gekruide vel.

Pel de tenen knoflook, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder eventueel de groene kiem. Hak de tenen knoflook fijn en doe ze in een kom. Schep er het Chinese vijfkruidenpoeder, de peper, suiker, sojasaus, vissaus en sesamolie door. Leg de kipfilets naast elkaar op een schaal en bestrijk ze rondom met het kruidenmengsel. Dek de schaal af en laat de kip 4 uur of tot een nacht in de koelkast marineren, waarbij u de kipfilets af en toe omdraait.

Neem de schaal met de kipfilet ten minste 30 minuten voor het braden uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Verwarm de oven voor op 200° C. Leg de kipfilets naast elkaar op een rooster in een met aluminiumfolie beklede bakplaat (het afwassen van de plaat is op deze manier een stuk makkelijker). Zet de bakplaat met de kipfilets circa 20 minuten in de oven. Neem ze uit de oven, draai ze om en bedruip eventueel met wat marinade. Zet de kipfilets nog 5 tot 10 minuten terug in de oven tot ze gaar zijn. Zet de bakplaat met de kipfilets dan circa 10 centimeter onder de grill en laat ze met velkant boven 2 tot 3 minuten grilleren tot het vel krokant en diep goudbruin is. Let wel op dat het vel niet aanbrandt want dat kan in een paar tellen gebeuren. Neem de kip uit de grill en laat een paar minuten rusten. Snijd de kipfilets in schuine plakken en serveer met mie met bladgroenten en gember (het recept daarvoor volgt binnenkort).