Internationaal

LONDEN

Farma- en telecomaandelen waren vanmorgen zeer in trek in Londen. Ze voerden de FTSE-index voor het eerst sinds zeven weken weer boven de grens van 6.600 punten. De stijging van de Amerikaanse Nasdaq-index deed wonderen voor de ICT-sector.

British Telecom en Vodafone behoorden tot de belangrijkste stijgers, en zorgden voor bijna de helft van de stijging van de beursindex. Glaxo Wellcome en Astra Zeneca waren duidelijk hoger. De FTSE-index stond rond het middaguur 1 procent hoger op 6.599 punten.

FRANKFURT

Het nieuws dat SAP zijn aandeel splitst in drieën zorgde voor een koersstijging van 3 procent voor het softwarehuis. Ook Deutsche Telekom kon bijna 2 procent omhoog. De DAX-index was 0,4 procent hoger op 7.979 punten.

PARIJS

Een nieuwe alliantie van Cap Gemini, ditmaal met het Amerikaanse Sun, zorgde voor een koersstijging met 6,3 procent voor het fonds. Ook Vivendi kon fors omhoog op nieuws dat het een mobiele-telefoonlicentie in Spanje heeft bemachtigd. De CAC-index klom met 1,2 procent tot 6.503 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen hoger gesloten, vooral onder invloed van de koerswinsten op Wall Street. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 88 punten (0,45 procent) tot 19.750.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten boekten winst. De koersindex in Zuid-Korea ging met 0,77 procent omhoog en in Hongkong steeg de Hang-Sengindex met 1,1 procent. De beurs in Australië sloot 0,1 procent hoger.

NEW YORK

Het Dow-Jonesgemiddelde sloot gisteren op 10.011 punten, nipt boven de psychologische barrière van 10.000.

Voor de eerste keer sinds de komst van de Nasdaq is deze index op de schermenhandel boven de grens van 5.000 punten gesloten. De vraag naar fondsen op dit deel van Wall Street, waaronder veel exponenten van de Nieuwe Economie, was opnieuw fors. De Nasdaq klom met 3,07 procent tot 5.047, wat vlak onder het hoogste punt van de dag was.

De stemming onder de Amerikaanse beleggers was zonder meer vriendelijk. Gestaag klom de graadmeter van de dertig belangrijkste industriefondsen naar een winst van 154 punten.

Bij de Internetfondsen scoorden Red Hat en DoubleClick elk goed met koerssprongen van rond 12 procent. MP3.com en Amazon.com klommen elk dik 8 procent, terwijl barnesandnoble.com, Linux en Yahoo! eveneens gewild waren. Daarentegen moest het ook in Amsterdam genoteerde Via Net.Works met ruim 7 procent fors inleveren.