Haastige spoed

Het enthousiasme van beleggers voor Internetaandelen is met één waarschuwing niet te stuiten. Misschien was het daarom dat kenners deze week over elkaar heen buitelden in hun bezorgdheid over de heersende beleggerswoede. Zijn de Internetbedrijven ,,niet duizend keer niets waard'' vroeg Sec-voorzitter Arthur Levitt zich af. Dichter bij huis vergeleek directeur Wellink van De Nederlandsche Bank Internetbeleggers met op hol geslagen paarden.

Zelfs Maurice de Hond gaf eerder deze week een waarschuwing, al deed hij dat niet expliciet. De Honds bedrijfje Newconomy betaalt 50 miljoen gulden voor iets minder dan de helft van de aandelen van Internetaanbieder Wish. Wish claimt 210.000 klanten, een tiende van World Online. Het prijskaartje dat De Hond, Internetgelovige van het eerste uur, plakte op Wish roept angstige vragen op; als de introductieprijs van World Online als maatstaf mag dienen zou Wish 2,6 miljard waard moeten zijn.

In dit sommetje is nog niet eens gerekend met de astronomische prijzen op de grijze markt, waar beleggers vooruitlopen op de beursgang. ABN Amro-bestuursvoorzitter Jan Kalff maakt zich daarover zorgen. Opmerkelijk, ABN Amro Rothschild verdient immers een klein vermogen aan de beursgang.

Terwijl Kalff zich als een zorgzame vader uitspreekt slaagt ABN Amro er niet in cruciale beleggersinformatie over World Online via Internet toegankelijk te maken. En het researchrapport waarin analisten van de bank de astronomische waardering rechtvaardigen is niet openbaar. Maakt ABN Amro zich zorgen? Kalff verwacht ,,binnen twaalf maanden'' een koerscorrectie van Internetfondsen. Haast is geboden voor de beursspecialisten van de bank. In een jaar kunnen nog heel wat Nederlandse Internetbedrijven naar de beurs.

Michiel van Nieuwstadt

    • Michiel van Nieuwstadt