Géén model onder de achttien

Het Letse parlement heeft bijna unaniem een wetsvoorstel aangenomen dat kinderen jonger dan achttien uitsluit van het werken als model en van het deelnemen aan missverkiezingen en schoonheidswedstrijden. De wet is tot stand gekomen na een pedofilieschandaal dat Letland lang in zijn greep heeft gehouden.

Het schandaal brak los toen vorig jaar de directeur van een schoonheidswedstrijd werd beschuldigd van het ronselen van ongeveer duizend jongens die in een prostitutienetwerk terechtkwamen. Ongeveer tezelfdertijd arresteerde de politie de directeur van een videomaatschappij wegens de verkoop van kinderporno. De rel breidde zich aanzienlijk uit toen prominente politici, tot aan premier Andris Škele en minister van Justitie Valdis Birkavs toe, in de media werden beschuldigd bij het pedofilieschandaal betrokken te zijn. Beiden ontkenden en Birkavs ging zelfs een week in hongerstaking om zuivering van zijn naam af te dwingen. Specifiek zijn de beschuldigingen tegen hen overigens nooit geworden.

De nieuwe wet moet een eind maken aan de potentiële exploitatie van kinderen en jongeren door modellenbureaus of organisatoren van schoonheidswedstrijden. Het wetsvoorstel werd aangenomen met 81 tegen nul stemmen bij één onthouding. Tijdens het debat werden overigens wel bezwaren geuit door volksvertegenwoordigers die aanvoerden dat de wet Letse vrouwen uitsluit van de internationale mode-industrie. In kringen van het onderwijs en jeugdorganisaties is positief gereageerd omdat – zoals een leraar zei – ,,schoonheidsconcoursen een puur commerciële activiteit vormen met kinderen die nog niet zijn gevormd''. Seksueel misbruik zou in die wereld schering en inslag zijn.

De mode-industrie is kwaad over de maatregel. De directeur van een modellenbureau in Riga noemde de nieuwe wet ,,totaal absurd'' en ,,de doodsklap voor modellenbureaus''. Een collega zei dat ,,de modellenindustrie een daverende klap oploopt''. (AP, AFP)