Claim van 7 miljard op KPMG

Accountant- en adviesbureau KPMG heeft uit Frankrijk een schadeclaim ontvangen van zeven miljard gulden in verband met zijn activiteiten bij de overneming, begin jaren negentig, van de Amerikaanse filmstudio MGM/UA. De claim vloeit voort uit het accountants- en advieswerk dat KPMG verrichtte voor de Franse bank Crédit Lyonnais. Deze bank financierde via haar Nederlandse dochter Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) de overneming van de filmstudio voor 1,3 miljard dollar door het Italiaanse zakenduo Giancarlo Parretti en Florio Fiorini.

De overneming van MGM/UA stortte CLBN en de Franse moederbank – toen nog in handen van de Franse staat – in een financieringsschandaal. Crédit Lyonnais moest met uitgebreide staatssteun van een faillissement worden gered. In de sanering van Crédit Lyonnais die hierop volgde werd de afhandeling van de probleemkredieten en de daarbij behorende zekerheden en claims ondergebracht in het Consortium de Realisation (CDR). CDR heeft nu KPMG aangesproken met een miljardenclaim op zijn advieswerk bij de kredietverstrekking aan beide Italianen. De Amerikaanse justitie in Los Angeles vroeg Italië vorig jaar oktober uitlevering van Parretti en Fiorini. Zij verdenkt hen van meer dan vijftig delicten, waaronder omkoping van bankiers van CLBN, het bedriegen van De Nederlandsche Bank en andere toezichthouders, valsheid in geschrifte, meineed en het witwassen van zwart geld. Fiorini bracht reeds enige jaren door in een Zwitserse gevangenis wegens het omvangrijke, frauduleuze faillissement van de houdstermaatschappij Sasea in Genève, die eveneens via CLBN werd gefinancierd.

KPMG kwam al eerder in opspraak in het miljardenschandaal rond CLBN. De bank verweet het accountantsbureau onjuiste adviezen bij de overneming van MGM/UA. KPMG was zowel huisaccountant voor CLBN en de moederbank als voor veel van de maatschappijtjes binnen het zakelijke netwerk van Parretti en Fiorini. Een woordvoerder van KPMG verklaarde vanochtend dat het bureau zich ,,ten sterkste zal verweren'' en sprak de hoop uit op ,,een rechtvaardige afloop'' van de claimprocedure.