Buitenwacht sceptisch over plannen fusiebank

De grootste bank van Duitsland is nog niet geboren of zij is al 10 miljard euro aan marktwaarde kwijt. Het revolutionaire karakter van de nieuwe Deutsche Bank maakt op de buitenwereld nog weinig indruk.

Zelden zal bestuursvoorzitter Rolf Breuer van de Deutsche Bank zo snel gelijk hebben gekregen. De megafusie die hij gisteren met branchegenoot Dresdner Bank aankondigde zou volgens hem in eigen land een verdere concentratie op gang brengen. ,,In vergelijking met Frankrijk, Engeland en Spanje lopen we immers achter'', stelde Breuer gisteren. ,,Zonder sterke positie op de thuismarkt kan je nooit een internationale positie opbouwen.''

De collegabankiers hebben het signaal blijkbaar goed begrepen. De Duitse bankenmarkt is sinds de geruchten over Deutsche en Dresdner in grote verwarring. Verzekeraar Münchener Re heeft inmiddels gesprekken aangeknoopt met de tweede bank van Duitsland, de HypoVereinsbank, terwijl de Commerzbank, nummer drie op de bankenranglijst, slachtoffer dreigt te worden van snode overnameplannen door het Britse HSBC.

De fusie van de twee banken, die samen op een balanstotaal van 1.245 miljard euro uitkomen, moet volgens Breuer ook het einde worden van de `Deutschland A.G.', het vlechtwerk van bedrijven, banken en verzekeraars. Exponent van deze kluwen aan belangen is de verzekeraar Allianz die in een groot aantal bedrijven belangen heeft. Zo ook in Deutsche Bank (4,9 procent) en Dresdner (21,5 procent), terwijl die banken op hun beurt weer substantiële belangen in deze grote verzekeraar bezitten. De samenwerking tussen de fusiebank en Allianz krijgt volgens Breuer een volstrekt nieuw karakter, waardoor de gebruikelijke kritiek op de vervlechting in het Duitse bedrijfsleven - ,,soms terecht vanwege de conflicterende belangen'' - zal verdampen. De rol van het verzekeringsconcern als aandeelhouder (en medebeslisser) neemt inderdaad af. ,,Allianz neemt een belang van hoogstens 5 procent in de nieuwe bank en wij beperken ons tot maximaal 5 procent in Allianz. In de toekomst zullen we dit belang bekijken als elke aandeelhouder: doen wij of zij het niet goed, dan kunnen de deelnemingen gemakkelijk naar nul procent'', aldus de in 2002 vertrekkende Breuer.

De vervlechting in aandelenbelangen mag dan afnemen, op het operationele vlak neemt de samenwerking alleen maar toe. De vermogensdochter DWS en de onroerendgoedmaatschappij Deutscher Herold van Deutsche Bank komen in handen van Allianz, terwijl het kantorennet voor de gemiddelde particuliere klant voor 32 procent eigendom worden van Allianz en later naar de beurs gaat.

Een revolutionaire aanpak. In plaats van alle diensten aan te bieden (zoals bijvoorbeeld de grootbanken in Nederland) gaat Deutsche Bank zich beperken tot de rijke particuliere cliënt, de zakelijke klanten en de aandelen- en valutahandel. Een revolutionaire stap, vond Breuer, want door deze focus wordt het bankieren nog veel lucratiever. Wel met risico's want de concurrerende banken kondigden gisteren al aan de `afgedankte klanten' van de Deutsche Bank met liefde te verwelkomen.

De beursgang van het kantorennet is weliswaar een opvallende actie, maar de invulling van de rest van de plannen viel de belegger gisteren danig tegen. Aan het eind van de middag was de `Deutsche Bank Neu' bijna 10 miljard euro aan marktwaarde kwijtgeraakt en restte 76 miljard euro. Is de overname van Dresdner Bank wel zo revolutionair, luidde de vraag dan ook aan Breuer en mede-voorzitter Bernhard Walter van Dresdner. De fusie in eigen land is eerder defensief, want van nieuwe klanten, een nieuwe regio of nieuwe kennis is immers geen sprake. En door alleen kosten te besparen en 16.000 banen te schrappen krijg je nog geen betere marktpositie.

De `Doppelsitz' keek weinig begrijpend naar de vragensteller. Alleen al een gezamenlijke persconferentie was in de meer dan 100 jaar oude geschiedenis niet voorgekomen. Wat nu defensief? ,,Een progressievere stap kan ik me niet voorstellen. Dit is een eerste stap op de ladder naar internationale expansie.''