BT: mobiele toegang tot het Internet

Het Britse telecombedrijf British Telecom (BT) heeft gisteren aangekondigd vanaf juni wereldwijde mobiele Internet-toegang te gaan leveren.

Het initiatief, waarin BT 160 miljoen pond (576 miljoen gulden) investeert, moet het voormalige staatsbedrijf een substantieel aandeel geven in de markt voor mobiele Internetdiensten, die naar verwachting sterk zal groeien. Volgens Kent Thexton, die de global mobile internet-poot gaat leiden, zal het aantal bezitters van een mobiele telefoon de komende vijf jaar wereldwijd verdubbelen tot een miljard, terwijl BT's omzet jaarlijks met tachtig procent zal groeien. BT raamt de omzet van elektronische transacties via mobiele telefoons binnen vier jaar op meer dan 300 miljard gulden.

De Londense beurs reageerde verheugd op de plannen van BT, het aandeel steeg gistermiddag met twaalf procent en klom vanochtend bijna vijf procent verder tot 13,78 pond.

Met het initiatief bindt BT de strijd aan met andere leveranciers van mobiele Internetdiensten, met name de nieuwe Brits-Duits-Amerikaanse combine onder leiding van Vodafone. Op de Britse markt is de strijd om de Internetgebruiker juist deze week hevig opgelaaid met het initiatief van twee Amerikaanse bedrijven om Britse klanten goedkoop toegang tot het Internet te geven. Internet-portal Altavista bood Britten vorige onbeperkt toegang tegen een jaarlijks bedrag van 35 gulden, en kabelreus NTL zegt zelfs gratis toegang te willen leveren als Britse klanten voor 35 gulden per maand bij NTL verbellen. BT, dat zowel abonnementskosten als telefoontikken berekent voor Internettoegang, was gedwongen daardoor zijn pakket ingrijpend af te prijzen. BT's nieuwe mobiele dienst is volgens analisten ,,ongebruikelijk agressief''.