British Airways-topman Ayling weg

British Airways-directeur Bob Ayling vertrekt. Dat heeft hij vanochtend bekend gemaakt. Het aandeel BA steeg na het nieuws met ruim vijf procent. De beurs vraagt al langer om een nieuwe topman die de verlieslijdende grootste Britse luchtvaartmaatschappij moet helpen.

BA staat bloot aan hevige concurrentie, op de transatlantische routes door Amerikaanse maatschappijen en het Britse Virgin, en op de kortere lijnen door `goedkope tickets'-maatschappijen als Easyjet en Ryanair. Onder Ayling (54) heeft BA een omstreden strategie ontplooid om te snijden in de korte routes en de vloot uit te rusten met een nieuwe eerste klas-cabine met bedden en andere luxe verzorging. Het is echter onzeker of de markt voor eersteklas-passagiers groot genoeg is om die investeringen te laten renderen. De concentratie op het duurdere segment zou bovendien veel potentiële reizigers in de goedkopere klassen van BA vervreemden.

Ayling moest vorig jaar bakzeil halen nadat hij de staarten van zijn vliegtuigen had laten voorzien van `etnische tekens' uit de hele wereld – van Chinese karakters tot Delftsblauwe motieven – maar onder druk van conservatieve klanten zette hij opnieuw de Britse vlag op de staart. Het afgelopen jaar heeft BA naar verwachting een verlies van 200 miljoen pond (720 miljoen gulden) geleden, hoewel onder Ayling tegelijkertijd meer dan een miljard pond is bespaard.

Hij zei vanochtend dat ,,de afgelopen jaren hun tol hebben geëist'' en dat ,,het tijd wordt voor een nieuwe chef om de uitdaging aan te gaan''. Ayling: ,,In sporttermen: de moeilijkste meters zijn gelopen en BA is goed geplaatst om de leidende internationale luchtvaartmaatschappij te blijven.'' Aylings post wordt waargenomen door BA-voorzitter Lord Marshall.