Boskalis biedt 1,4 miljard gld voor HBG

Baggerconcern Boskalis heeft vanochtend het lang verwachte vijandige bod uitgebracht op bouw- en baggerconcern HBG. Het bod van 1,4 miljard gulden is deels in contanten, deels in eigen aandelen. In reactie op het bod daalde de beurskoers van Boskalis aanvankelijk met ongeveer 10 procent, maar later herstelde de koers zich tot een verlies van 2 procent rond het middaguur. De beurswaarde van Boskalis is circa1,2 miljard gulden.

Bestuursvoorzitter Rob van Gelder van Boskalis wilde vanochtend niet ingaan op de eerste reactie van de financiële markten. ,,Het is nog vroeg'', zei hij in een telefonische toelichting. ,,En de handel is nog dun. Laten we afwachten wat er de komende dagen gebeurt.''

Ook de koers van HBG daalde vanochtend aanvankelijk met een paar dubbeltjes en fluctueerde rond de 14,60 euro. Boskalis becijferde de waarde van het bod vanochtend, voordat de beurs opende, op 18,60 euro per aandeel HBG. De koersreactie duidt op een dalend vertrouwen van beleggers in een snelle succesvolle overname.

HBG, dat 23.000 werknemers heeft, verzet zich tegen de avances van het veel kleinere Boskalis, waar 3.000 mensen werken. HBG heeft zich inmiddels juridisch beschermd tegen een overname door de uitgifte van goedkope, stemgerechtigde aandelen bij een bevriende stichting. Die stichting heeft nu 50 procent van alle aandelen HBG. Ook de ondernemingsraad van HBG heeft zich uitgesproken tegen samenwerking met Boskalis.

Gisteren werd verder bekend dat zowel HBG als Boskalis voorlopig niet de kans krijgen de Belgische baggeraar Deme over te nemen. Naar verluidt hebben zowel HBG als Boskalis de afgelopen dagen een bod uitgebracht op Deme. Het bod van Boskalis zou gisteren zelfs nog zijn verhoogd tot 15 miljard Belgische frank (820 miljoen gulden), maar de drie belangrijkste aandeelhouders van de Belgische baggeraar konden het niet eens worden. De ene (Ackermans & Van Haaren) koos voor het bod van HBG, de ander (de familie Decloedt) voor het bod van Boskalis, de derde (CFE, onderdeel van het Franse Suez) voor zelfstandig verdergaan.

Boskalis betaalt per aandeel HBG 5,70 euro contant en 0,55 aandeel Boskalis, dat is 435 miljoen gulden contant en 19 miljoen nieuwe aandelen Boskalis, een uitbreiding van het aantal aandelen met 42 procent. Na een overname verwacht Boskalis een winstgroei per aandeel van 30 procent in het jaar 2000. Er zullen na een overname geen gedwongen ontslagen vallen, zegt Boskalis. ,,Gezien het werkvolume de komende jaren zal het `all hands on deck' zijn.''

Boskalis publiceerde vanochtend ook jaarcijfers. De omzet steeg in 1999 met 6 procent tot 851 miljoen euro. De nettowinst was 22 procent hoger op 57,5 miljoen euro en de winst per aandeel steeg met 22 procent tot 2,22 euro. Het voorgestelde dividend is 0,90 euro.