Autobranche tegen belastingverhoging

De Nederlandse autobranche wil via de rechter voorkomen dat de staat de belasting op nieuwe diesels verhoogt. De Nederlandse Dealer Associatie (NDA), waarin de merkdealers zijn verenigd, heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Per 1 mei 2000 wordt de Belasting Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) voor dieselauto's met 2.000 gulden verhoogd. Volgens de NDA, een afdeling van de belangenorganisatie Bovag, is die verhoging in strijd met de Europese regelgeving die stelt dat koopwaar van binnenlandse en buitenlandse producenten niet ongelijk mag worden belast. De NDA meent dat met de nieuwe belastingverhoging diesels (die niet in Nederland worden geproduceerd) worden gediscrimineerd ten opzichte van LPG-auto's. LPG-installaties worden nagenoeg allemaal in Nederland gefabriceerd. De maatregel leidt tot een belemmering van het vrij verkeer van goederen binnen de Europese Unie, beweert de NDA. Voor auto's met LPG wordt de BPM niet verhoogd. (ANP)