Atlantische muur

Vandaag en morgen vergaderen de commissarissen van de Amerikaanse verzekeraar Aetna over een bod van ongeveer 10 miljard dollar op het bedrijf door ING en WellPoint. Nieuws over het bod lekte vorige week uit en ING's collega ABN Amro was er als de kippen bij om het bod te analyseren. Niet alleen in Chicago maar ook in Amsterdam gingen analisten aan de slag.

Peter Costa en Bruce Cranna in Chicago zien Aetna als ,,een magneet voor rechtszaken'' en het bedrijf heeft ,,aanzienlijke operationele problemen'' zodat een bod van welke hoogte dan ook een wilde gooi is. Een bedrag van 10 miljard plus de overname van 4 miljard dollar schuld vinden Costa & Cranna ,,duizelingwekkend''. Marijn Smit en Kees Joosse in Amsterdam denken echter dat een gezamenlijke transactie van ING met WellPoint ,,heel verstandig zou zijn voor ING.'' Aetna is ook een bekende merknaam in de Amerikaanse markt ,,een steeds belangrijkere factor in de concurrentiestrijd.'' Uitgaande van wat is uitgelekt, zo gaan de twee Nederlanders verder, zou ING voor wat betreft zijn aandeel slechts zestien maal de winst over 1999 betalen. Kortom, een zet die ,,strategisch verstandig'' zou zijn.

De analisten in Chicago bekijken het bod geheel vanuit de verzekeringshoek en die in Amsterdam door de ogen van ING. Wat moet een belegger met deze analyses? Er is maar één conclusie mogelijk: volgens ABN Amro loopt de Chinese muur tussen Amsterdam en Chicago.

Lucas Ligtenberg