Amsterdam mag toch logo EK gebruiken

Na maandenlang aarzelen heeft de gemeente Amsterdam toch een contract getekend met het sportmarketingbureau ISL voor de sponsorrechten van het voetbaltoernooi Euro 2000.

De gemeente krijgt het recht om bij evenementen die worden gesponsord door een van de hoofdsponsors van het toernooi het officiële logo te gebruiken, met daarin de naam van de stad. Het logo zal ook komen te staan op vlaggen waarmee de binnenstad tijdens het EK zal worden versierd. Ook krijgt de gemeente het recht om in een bestaand logo te verwijzen naar het EK, en om zichzelf in de Arena als gaststad te afficheren.

Amsterdam heeft lang geaarzeld over het contract omdat de stad bang was dat het zou worden verplicht toe te zien op de naleving van de rechten van de hoofdsponsors. De stad zou dan aansprakelijk kunnen worden gesteld als anderen dan de hoofdsponsors hun producten direct in verband zouden brengen met het EK. Dat is in het huidige contract niet het geval. Afgesproken is wel dat de stad organisaties die een vergunning hebben gekregen om een evenement te organiseren een folder stuurt waarin op de rechten van de hoofdsponsors worden gewezen.

Amsterdam is de vijfde EK-stad die na het mislukken van een overeenkomst met alle acht speelsteden gezamenlijk toch een contract tekent. Eerder tekenden Charleroi, Rotterdam, Brugge en Eindhoven. Brussel, Luik en Arnhem hebben nog niet getekend.