Advocaten winnen pleit in Schotse rechtszaal

Vier Nederlandse strafpleiters hebben deze week rechtsgeschiedenis geschreven in Schotland door af te dwingen dat drie zeer ervaren Schotse strafrechters de behandeling van een drugszaak moeten neerleggen wegens partijdigheid.

De advocaten H. Jahae, J. Sjöcrona, J. Pen en C. van Bavel verdedigen voor het hooggerechtshof in Edinburgh in hoger beroep vier Nederlanders die vastzitten wegens hasjhandel. De verdachten werden drie jaar geleden veroordeeld tot straffen van tien tot veertien jaar wegens smokkel van 3.000 kilo hasj.

De aanhouding baarde destijds nogal opzien, omdat deze op volle zee gebeurde en een douaneman daarbij om het leven kwam.

De verdachten zeggen onschuldig te zijn en hebben na hun veroordeling de hulp ingeroepen van de Nederlandse advocaten. Het is de eerste keer dat in Schotland buitenlandse advocaten mogen pleiten in de rechtszaal.Begin dit jaar hebben de strafpleiters uitvoerig betoogd dat de Schotten allerlei fundamentele beginselen van het Europees verdrag voor de rechten van de mens hebben geschonden.

In een tussenarrest verwierp de voorzitter van het hof, Lord McCluskey, in januari alle argumenten. In een Schotse zondagskrant zei hij vorige maand dat de Europese juridische beginselen iets zijn voor ,,mafketels'' (crackpots). ,,A pain in the neck voor rechters en een goudmijn voor advocaten.''

Op grond van die uitlatingen hebben de Nederlandse strafpleiters deze week een wrakingsverzoek ingediend. Aanvankelijk wilde McCluskey dat verzoek met zijn collega's zelf behandelen, maar de advocaten eisten dat, zoals in Nederland, andere rechters de wraking beoordeelden. Dit gebeurde gisteren met als resultaat dat de strafzaak opnieuw moet beginnen.

De juridische actie - ,,trouble Dutch'' - trekt in de Britse kranten veel aandacht. Britse journalisten wijzen er vooral op dat een nieuw proces de belastingbetaler 250.000 pond extra kost.