ZUINIGE TOASTJES

Lady MacGregor uit McGregor doet de beroemde Schotse zuinigheid eer aan met haar recept voor deze smeuïge paté van sardientjes. Ik kwam het tegen in een dun boekje met favoriete recepten van Britse en Schotse dames van adel. Een boeiend bundeltje culinaire rooksignalen vanaf de kantelen. Mij is nu gebleken dat je met 2 sardientjes en een pak Table Water' crackers van Carr's een heel eind komt als je je vrienden uitnodigt for drinks.

Bereiding: Halveer de sardines overlangs en verwijder het dunne middengraatje. Prak de sardines en de eieren met een vork fijn in een kom. Roer er de gruisfijn gesneden sjalot door samen met mayonaise, crème fraîche, een drupje van die aloude Worcestersauce en het citroensap. Proef het mengsel en breng het zonodig verder op smaak met zout en een snufje cayennepeper.

Smeer de sardinepaté vlak voor het serveren op dunne Engelse crackers. Als Lady MacGregor een kijkje in een boerenkeuken had genomen tijdens een van haar Toscaanse reizen, dan had ze geweten dat haar paté van sardines het ook heel goed doet op die verrukkelijke crostini: dikgesneden oud wit brood dat krokant geroosterd wordt op een contactgrill op het gas of desnoods in een hete oven en nadien royaal besprenkeld met extra vergine olijfolie.

In deze tijden van overdadige luxe in de keuken knapt een mens enorm op van zo'n aardig en simpel receptje van 2 visjes uit blik en een lik mayonaise uit een potje. De crème fraîche en het citroensap komen uit mijn koker want Lady MacGregor deed nog wat saladcream uit een flesje door haar paté. Maar kant-en-klare slasauzen heb ik niet in huis en ik weiger die onzin ook in huis te halen – zelfs voor de zuinige paté van Lady MacGregor.

    • Florine Boucher