Woede over film Dietrich

De première van de speelfilm Marlène heeft gisteravond in Berlijn geleid tot verontwaardigde reacties van zowel publiek als recensenten. De `grootste Duitse actrice aller tijden' zou door regisseur Vilsmaier afgeschilderd zijn als een kleingeestig vrouwtje. De kritiek op de film, die vanaf vandaag in Duitsland wordt vertoond, is vernietigend. Het Duitse dagblad Die Süddeutsche Zeitung schrijft dat actrice Katja Flint Dietrich alleen goed speelt als ze haar mond houdt. Maar zodra ze gaat zingen verwordt ze tot een `Karaoke-Dietrich', aldus de krant. De nazi's zouden door Vilsmaier als clichématige schurken zijn afgebeeld.

De pers verwijt Vilsmaier – die eerder een mierzoete film maakte over de Duits-joodse groep The Comedian Harmonists – dat hij de biografie van Dietrich probeert te vervalsen. Door Dietrich een verhouding te laten beginnen met een Wehrmacht-officier wordt geprobeerd een doorsnee Duitse vrouw van haar te maken, aldus de recensenten. De officier, die nooit heeft bestaan, wordt aan het eind van de film door de nazi's wegens verzetsdaden geëxecuteerd. Dietrich was altijd een fel tegenstander van de nazi's en emigreerde na Hitlers machtsovername naar het buitenland. Van haar anti-nazihouding is in de film echter niets te merken, net zo min als van het feit dat Dietrich na de oorlog decennialang door veel Duitsers verketterd werd. Ze zagen haar als een verrader, omdat ze voor de geallieerde troepen had opgetreden. Dietrich woonde na de oorlog in Parijs. Wel is ze in Berlijn begraven.