Vrijgesproken Douglas wacht op reactie IAAF

De tuchtcommissie van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie KNAU heeft gisteren in Nieuwegein Troy Douglas vrijgesproken van het gebruik van de spierversterker nandrolon. Het resultaat betekent niet dat de atleet meteen aan alle wedstrijden mag meedoen. Douglas kan nog wèl worden gestraft door de internationale federatie IAAF. Dat gebeurde eerder met discuswerper Erik de Bruin, die in 1994 zijn loopbaan beëindigde nadat hij door de IAAF wegens dopinggebruik voor vier jaar werd geschorst.

De raadsman van Douglas, mr. E. Vrijman, meent dat zijn cliënt een confrontatie met de IAAF kan ontlopen. Volgens de Rotterdamse expert verschillen de dopingregels van KNAU en IAAF zo sterk van elkaar, dat van een beroepzaak geen sprake kan zijn. Vrijman laat dat de IAAF deze week weten. Veel andere atleten die van gebruik van nandrolon zijn beschuldigd, werden door hun nationale bonden ook al vrijgesproken, maar kregen van de IAAF in afwachting van de rechtzaak in Monaco een startverbod. Onder hen voormalig olympisch kampioen Linford Christie en Merlene Ottey.

Op verzoek van de IAAF stuurt de KNAU de uitspraak in de zaak-Douglas nog deze week naar Monaco. Komend weekeinde vergadert het bestuur van de internationale federatie. De kwestie zou dan een agendapunt kunnen zijn. Vaak duurt het lang voordat bij de IAAF strafzaken worden behandeld. Christie en Ottey werden ruim een half jaar geleden betrapt op dopinggebruik, maar komen pas volgende maand, op 20 april, voor.

Voor Douglas dringt de tijd, omdat hij in september aan de Olympische Spelen wil meedoen. De atleet werd gisteren door Vrijman per telefoon van de uitspraak op de hoogte gesteld. Douglas verblijft momenteel in de Verenigde Staten.

In de sportwereld heerst veel onduidelijkheid over nandrolon. Het hormoon, dat spierversterkend werkt, wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Stress en lichamelijke inspanning zouden oorzaken van de toename van het nandrolongehalte kunnen zijn. Experts verschillen van mening over de grenswaarde die moet worden gehanteerd bij vermeend dopinggebruik. Daardoor kon ,,geen sprake zijn van een overtreding door Douglas'', aldus de tuchtcommissie. In de uitspraak werd ook op gewezen op twee andere negatieve dopingcontroles die de atleet in dezelfde periode onderging.

Bij Douglas werd na controle tijdens de NK op 26 juni waarden van 5,8 en 6,1 nanogram per milliliter geconstateerd. De IAAF hanteert een grenswaarde van 2, maar dat staat in geen reglement omschreven. Dat cijfer werd in 1997 bepaald en is gebaseerd op twee onderzoeken, die in Canada zijn uitgevoerd. De testen werden uitgevoerd bij studenten en niet bij sportmensen. Prof. dr. Schänzer van het dopinglaboratorium in Keulen verklaarde tijdens een interview op CNN dat hij pas zeker is van dopinggebruik bij een waarde van 10. Andere sportfederaties staan hogere waarden toe dan de IAAF. Voor de voetbalfederatie FIFA is de nandrolonkwestie onduidelijk, ze zal daarover eind deze maand in overleg gaan.

Volgens Vrijman heeft de zaak Douglas ongeveer 100.000 gulden gekost. De atleet mag sinds augustus, toen de uitslag van zijn positieve controle van juni werd bekendgemaakt, niet meer aan wedstrijden meedoen. Vrijman wist gisteren nog niet of hij een schadeclaim bij de KNAU indient. Hij wil eerst met de atletiekunie praten. De tuchtcommissie bepaalde in haar uitspraak dat niet de KNAU, maar Douglas en zijn raadsman er schuldig aan zijn dat de zaak in een zo laat stadium is behandeld.

Vrijman meent dat Douglas, die wel heeft doorgetraind, nu automatisch zou moeten worden aangewezen voor de Olympische Spelen. Technisch directeur B. Paauw stelde gisteren echter dat de atleet gewoon aan de benodigde limiet zal moeten voldoen. De KNAU wil wel met onmiddellijke ingang de financiële steun aan Douglas hervatten.

    • Hans Klippus