TPG Post kan samenwerking niet verzilveren

De geruchtenstroom die de koers van de TNT Post Groep (TPG) gisteren op forse winst zette, is opgedroogd. Het aandeel TPG zakte vanmorgen 1,9 procent naar 26,50 euro.

TPG, gisteren nog een van de positieve uitschieters in Amsterdam, wist vanmorgen niet te profiteren van de samenwerking met British Post en Singapore Post. De verwachtingen van beleggers waren flink opgelopen, maar toen het bleek te gaan om handel in internationale zakelijke post samen met British Post Office en Singapore Post moest TPG een deel van de gisteren behaalde winst weer inleveren.

Het uitblijven van herstel van Procter and Gamble liet concurrent Unilever vanmorgen onberoerd. Het aandeel van het concern dikte 1,9 procent aan op 43,60 euro. Ook Ahold wist vanmorgen iets van de verliezen van de afgelopen dagen goed te maken. Het retail-concern steeg ruim 3 procent naar 23,09 euro. Unilever stond de afgelopen dagen zwaar onder druk. Beleggers maakten zich zorgen omdat de Amerikaanse concurrent Procter and Gamble een winstwaarschuwing deed uitgaan.

De stemming op de Amsterdamse beurs was vanmorgen ondanks het lichte herstel op Wall Street over het algemeen niet positief. De AEX-index bleef achter bij het Dow Jones-gemiddelde, dat gisteren 0,6 procent hoger sloot, en daalde ruim 3 punten op een totaal van 671 punten. Dat resultaat viel iets lager uit dan het gemiddelde van de overige Europese beurzen.

Cap Gemini was een uitzondering op het overwegend somber gestemde Damrak. Het aandeel dikte 3,5 procent aan op een koers van 325 euro. Beleggers reageerden positief op de samenwerking van Cap met het Amerikaanse Cisco.

Ook Gucci wist zich te onttrekken aan de mineurstemming op de beursvloer. Het aandeel profiteerde van de goede resultaten van het Franse modehuis LVMH. De concurrent van Gucci liet vanmorgen een winststijging van 160 procent zien. Gucci schaarde zich daardoor bij de grootste stijgers op het Damrak. Het aandeel klom bijna 5 procent naar 94,50 euro. Elsevier mocht een stijging van ruim 5 procent op 9,79 euro bijboeken.

Het aandeel Baan blijft het slecht doen op de Amsterdamse effectenbeurs. De geplaagde automatiseerder moest ook vanmorgen terrein prijsgeven nadat bekend werd dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Fletcher zijn belang in Baan eind vorige maand van 6,7 procent naar 1,7 procent heeft teruggebracht. De koers van het aandeel Baan zakte bijna 2 procent naar 5 euro.

De technologiefondsen moesten terrein prijsgeven. Philips daalde bijna 3 procent tot 197,30 euro. Getronics moest genoegen nemen met een verlies van ruim 1 procent op 95,15 euro. UPC, dat dinsdag nog een fraaie koerswinst liet zien, leverde ruim 2 procent in op 244,50 euro. Versatel profiteerde in de Midkap van de bekendmaking dat het gaat samenwerken met het Amerikaanse NorthPoint. De koers steeg ruim 11 procent.