Superioriteit

Amerikanen hebben een sterk superioriteitsgevoel als het gaat om een vergelijking tussen de financiële sector hier en in Europa.

Europese banken zijn ,,zwak'', ,,niet boeiend'' en het bewijs daarvan zijn de in New York genoteerde aandelen of ADR's van die banken die al jaren ,,niets hebben gedaan''.

Toch wordt de Europese banksector goed in de gaten gehouden. Amerikanen zijn zich ervan bewust dat er binnen de landsgrenzen een drukke consolidatie aan de gang is, met name in Spanje, Frankrijk en Portugal maar elders zijn overnames ook onvermijdelijk. Een volgende stap zijn overnames over de landsgrenzen zijn zoals ING daar al een begin mee maakte door Bank Brussel Lambert over te nemen.

Er zijn in Amerikaanse ogen te weinig Europese banken die weten wat ze willen. Een van de voorbeelden zou Engeland zijn, waar honderden jaren bankierservaring de afgelopen jaren tot een jammerlijk einde zijn gekomen door het failliet van Barings, overnames van investeringsbanken als Warburg en Schroeders. De activiteiten van NatWest en Barclays worden als mislukkingen gekwalificeerd.

Het financiële blad Barron's had in januari een kritisch artikel over ABN Amro en verweet het bedrijf gebrek aan visie. Volgens een geciteerde bron zou de bank moeten kiezen tussen expansie in Europa of in de VS maar niet allebei. In hetzelfde artikel klaagt topman Jan Kalff van ABN Amro dat Amerikaanse banken de afgelopen jaren veel te duur waren maar Barron's stelt dat dat komt omdat de koers van ABN Amro relatief laag was zodat alles duur leek. Die relatief lage koers was weer te wijten aan gebrel aan visie.

De Europese ouvertures in de VS worden enigszins meewarig bekeken. De overname van Banker's Trust/Alex Brown door Deutsche Bank is volgens Europeanen een succes maar volgens Amerikanen staat dat nog te bezien. ,,Over welk succes hebben we het als de helft van je topanalisten wegloopt en ook nog de helft van je klanten'', aldus een bankier. Een van de andere grote Europese spelers in de VS is UBS dat echter notabene in de Financial Times geen Amerikaanse krant als overnamekandidaat is getipt, bijvoorbeeld door Citigroup.

De Amerikanen houden, zoals gezegd, Europa goed in de gaten. Waar er kansen zijn om geld te verdienen grijpen de banken hun kans. Citibank heeft door hard werken in onder meer Duitsland en België al een aardige voet aan de grond gekregen. Goldman Sachs, J.P. Morgan en Salomon Smith Barney zijn zakenbanken die hun activiteiten in Europa uitbreiden.