Spanje

Tàpies

77 jaar jong en nog altijd sterk aanwezig in de hedendaagse Spaanse kunst. De Catalaanse kunstenaar Antoni Tàpies geldt als een levende mythe die een vergaande invloed heeft op de huidige contemporaine schilderkunst in Spanje. Het museum voor moderne kunst Reina Sofía in Madrid heeft een selectie van 90 werken van Tàpies samengesteld die het tijdperk van de jaren '40 tot nu in beeld brengt. Een uniek retrospectief dat zeker voor Tàpies-liefhebbers niet gemist kan worden. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid tot 8 mei. Ma t/m za 10-21u, zo tot 14u30, di gesloten. Santa Isabel 52.

Steinlen

Het werk van de Fransman Théophile Alexandre Steinlen is wellicht meer bekend dan zijn naam. Vrijwel iedereen ziet direct zijn hand als illustrator, schilder, tekenaar en humorist die een onuitwisbare stempel drukte op de Belle Epoque. Minder beroemd dan tijdgenoot Toulouse-Lautrec roept zijn werk voor het legendarische Le Chat Noir-cabaret en het gelijknamige magazine doorgaans direct herkenning op. Zijn tekeningen en schilderijen zijn ook van invloed geweest op veel Spaanse kunstenaars onder wie Picasso. Een verzameling van zijn werk is te zien in het Picasso-museum in Barcelona tot eind mei. Picasso Museu, di t/m za 10-20u zo tot 15u.

Amadeus

De musical Amadeus van Peter Shaffer nu te zien in de Spaanse hoofdstad. Het bekende verhaal van de door afgunst verteerde Salieri die met lede ogen aanziet hoe zijn leerling Wolfgang Amadeus Mozart zich spelenderwijs tot genie ontwikkelt. Middelmaatje versus genie in Spaanse uitvoering. Tot 15 mei te zien in het Teatro Apolo, do 19u30, vr 22u30, za 19u en 22u, zo 19u. Palze Tirso de Molina. Inl 00-34913690637.

En verder

Slava's Snowshow, clownesk theater in het Teatro Coliseum in Madrid tot 12 maart; Cirque du Soleil met Quidam in Barcelona, complex Esportiu de la Mar Bella. Beide reserveringen via tel 00-34902400222; overzichtstentoonstelling met het werk van Francesco Clemente , waaronder schilderijen, fresco's en tekeningen in het Guggenheim museum in Bilbao tot 14 juni.