Softbank uit Japan stopt geld in Europa

Het Japanse softwarehuis Softbank gaat 1 miljard dollar (2,3 miljard gulden) investeren in Europese Internet-bedrijven. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

Het geld zal in twee fondsen worden gestopt, één voor het het Verenigd Koninkrijk en een voor investeringen in bedrijven in continentaal Europa. Softbank zal tweederde van het geld zelf op tafel leggen, aldus de Britse krant.

Eric Hippeau, president van Softbank International Ventures, noemt Europa in het blad ,,een geweldige kans''. ,,Het aantal Europese Internetgebruikers neemt spectaculair toe dankzij de vrije toegang tot het net'', alsdus Hippeau. ,,Verder betekent de explosie van draadloze Internetactiviteiten dat er spoedig meer mensen via niet-pc kanalen met Internet zullen zijn verbonden dan via de personal computer.'' Hippeau zegt bijzonder geïnteresseerd te zijn in draadloze Internettechnologie omdat Europa daarin een voorsprong heeft op de rest van de wereld.

Softbank zegt een Internetpenetratie te verwachten van 150 miljoen gebruikers in 2003 en schat de omvang van de Internethandel in dat jaar op 430 miljard dollar (989 milard gulden).

Softbank heeft zich de laatste jaren een agressieve investeerder getoond in Internet-gerelateerde bedrijven. Oprichter en grootaandeelhouder Masayoshi Son geldt in Japan als de `Japanse Bill Gates' en heeft welhaast goeroe-status onder jonge ondernemers. Aandelen Softbank zijn het laatste jaar in waarde vertwintigvoudigd en volgens het Amerikaanse blad Forbes zou Son binnenkort Bill Gates kunnen voorbijstreven als rijkste man ter aarde.

Softbank is onder meer grootaandeelhouder in het succesvolle Internetbedrijf Yahoo en zit ook achter de Japanse versie van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq die binnenkort van start moet gaan. Softbank spreidt ook de vleugels uit in de richting van het bankwezen. Afgelopen maand gaf de Japanse overheid Softbank het eerste recht om de failliete en genationaliseerde Nippon Credit Bank (NCB) over te nemen. Verantwoordelijk minister Michio Ochi sprak destijds de hoop uit dat een nieuwe NCB onder leiding van Softbank ,,nieuwe energie'' zou geven aan startende bedrijven.