Sensuele broodroosters

Naar aanleiding van het zeventigjarige bestaan van Moulinex, het wereldbefaamde bedrijf voor keukenhulpen, organiseert het Stadsmuseum in Zoetermeer een overzichtstentoonstelling.

Het begon allemaal in 1932 met een groentemolen. Vijf jaar later opende Jean Mantelet zijn eerste fabriek in Normandië en breidde hij het assortiment uit met pureermolens, zeven en raspen. Geïnspireerd door de Solexjes waarmee de fabrieksarbeiders naar het werk kwamen, ontwikkelde de ondernemende Fransman in 1955 zijn eerste elektrische apparaat. Deze revolutionaire ontwikkeling deed Mantelet de naam van zijn bedrijf veranderen van Moulin-Légumes (Groentemolens) in Moulin-ex: geen molens meer!

De keukenmachines, koffiezetters, krultangen en stofzuigers van Moulinex worden inmiddels verkocht in meer dan honderd landen. Ook in Nederland is het merk niet meer uit het gemiddelde huishouden weg te denken.

De succesnummers van de Franse fabrikant zijn groepsgewijs uitgestald in een smaakvol nostalgisch interieur. In een jaren zeventig zithoek met oranje asbakken, een gevlochten vloerkleed en space-age stoelen, staan een gaskoffiezetter, het eerste elektrische koffiezetapparaat uit 1971 en een brandweerrode espressomachine compleet met popperige kopjes. De ronde, plastic tulpstoelen die Eero Saarinen in 1956 ontwierp voor Knoll, dienen als decor voor de eerste generatie keukenmixers, waaronder de van ontelbare hulpstukken voorziene Robot Marie en de Combine Marinette. In een Bruynzeel-keuken van Piet Zwart – de standaardkeuken uit de jaren vijftig – blinkt een breed arsenaal aan metalen fruitpersen, minihakkers en snijmachines de bezoeker tegemoet.

In Frankrijk bracht Moulinex zijn gestaag uitdijend assortiment elektrische apparaten aan de man met de slogan `Moulinex libère la femme' (Moulinex bevrijdt de vrouw'), een kreet die prima aansloot bij de tweede feministische golf van de jaren zestig en die tot twee jaar geleden werd gebruikt. Het suffe `Moulinex, daar heb je méér aan' waar wij het al die jaren mee hebben moeten doen, is veel minder sociaal-politiek gekleurd. Maar dat heeft het Nederlandse succes van het merk niet in de weg gestaan. De gunstige verhouding tussen prijs en kwaliteit garandeerde een trouw koperspubliek van Blokker- en Marskramerklanten.

Behalve relatief goedkoop zijn veel apparaten van Moulinex daadwerkelijk vernieuwend geweest. Zo zette het bedrijf in 1955 de koffiemolenbranche op z'n kop met de eerste elektrische koffiemolen. De uitvinding leidde tot enorme paniek bij concurrent PeDe, die tot dan toe bijna alle Nederlandse huishoudens had voorzien van handmolens. Ook met de introductie van elektrische grill-ovens, keukenmachines (Moulinette) en magnetrons in de jaren zeventig, bevond Moulinex zich in de voorhoede van de productontwikkeling.

Wat betreft vormgeving is Moulinex altijd meer trendvolger dan trendsetter geweest. De ontwerpen van Braun zijn chiquer, de door Alberto Alessi ontworpen machines van Philips hipper. Moulinex stelt functie en gemak boven uiterlijk. De vroege mixers uit de jaren vijftig waren schaalmodellen van industriële apparaten en zo zien ze er ook uit: hoekig, plomp en robuust.

Een decennium later haalden de ontwerpers hun inspiratie uit de auto-industrie en overheersten metaal en chroom. Pas in de jaren zeventig en tachtig werd volop gebruik gemaakt van plastics en kregen de keukenmachines, föhns en stofzuigers een gestroomlijnder uiterlijk.

Deze trend zet zich voort bij de allernieuwste Moulinex-producten, het Sensoexpress Electronic broodrooster met zijn sensueel afgeronde hoeken en de ranke, licht hellende Aqualia waterkoker. In het mintgroen en kobaltblauw – de kleuren waarin ze te zien zijn in Zoetermeer – zult u ze niet aantreffen in de winkel. Marktonderzoek heeft namelijk uitgewezen dat deze kleuren te heftig zijn voor het modale Hollandse keukeninterieur.

De huishoudelijke (r)evolutie: 70 jaar Moulinex. Tot 28 mei in het Stadsmuseum, Dorpsstraat 7, Zoetermeer. Open: di t/m vr 11-16u, za/zo 13-17u. Inl 079-3164735.