Selectie Theater

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 10 maart Heerenveen Posthuistheater, 11 maart Purmerend De Verbeelding, 15 maart Roermond CK Theater, 16 maart Heerlen Stadsschouwburg.

Bocht En Bumpers

Olga Zuiderhoek en Peter Faber spelen spelletjes in een geraffineerde dialoog van Paul Haenen vol cabaret-effecten en moderne relatiepraat. 10 maart Laren Singer, 11 maart Rijswijk Schouwburg, 14 maart Bergen op Zoom De Maagd, 15 maart Emmen De Muzeval.

Wat Zeg Ik?

Intrigerend solocabaret van Nilgün Yerli, over de assertiviteit van een Turkse vrouw in Nederland. 11 maart Voorburg Camuz, 14 t/m 16 maart Amsterdam Klein Bellevue.

IJdele Hoop

Beeldend en muzikaal vermaak over God, goesting en gekkigheid door het Vlaamse kleinkunstduo Kommil Foo. 15 maart Hulst Den Dullaert.

Tsjechov

Lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long, met Boudewijn de Groot in de titelrol. Overdadiger geënsceneerd dan de oerversie, maar nog steeds fijnzinniger dan de meeste mega-musicals. 10 maart Almelo Theaterhotel, 11 maart Drachten De Lawei, 14 maart Bussum `t Spant, 15, 16 maart Vlaardingen Stadsgehoorzaal.

Maria Stuart

Twee sterke vrouwenrollen kent Schillers drama uit 1801 en bij het Vlaamse groepje De Roovers spelen Sofie Sente en Sara De Bosschere hen op het scherp van de snede. De Engelse koningin Elisabeth ziet in haar Schotse collega Maria Stuart een rivale en ze houdt haar in een kerker verborgen. Maar Elisabeth is net zo onvrij als haar gevangene, want door haar plichtsgevoel krijgen haar begeerten geen kans. Behalve dan in de vorm van ziekelijke jaloezie. En de mannen, die dansen dwaas om de dames heen en bieden geen enkele steun. 10 maart Dordrecht, Kunstmin, 11 maart Eindhoven Plaza Futura, 14 maart Maastricht Toneelacademie.

Ivanov

Tsjechovs eerste stuk. Nutteloze mensen verwikkeld in een neerwaartse spiraal - door Frans Strijards geënsceneerd rond een draaiende trap. Aangrijpend spel van vooral Debbie Korper, Maria Kraakman en Gijs Scholten van Aschat. 12, 13 maart Utrecht Stadsschouwburg, 15, 16 maart Groningen Stadsschouwburg.

Uitgestelde Ontmoeting

Jasperina de Jong en Louis van Dijk in een stijlvol vertoon van virtuositeit: chansons, cabaret en licht-klassiek. 10 maart Leiden Schouwburg, 12 maart Dordrecht Kunstmin, 14, 15 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar, 16 maart Kampen Stadsgehoorzaal.

Kortsluiting

Tere tragikomedie van Haye van der Heyden, met de jubilerende Allard van der Scheer als markante man die langzaam maar zeker zijn vat op de taal verliest. 10 maart Tilburg Schouwburg, 11 maart Amstelveen Schouwburg, 14 maart Hilversum Gooiland, 15 maart Middelburg Schouwburg, 16 maart Etten-Leur De Nobelaer.

En verder

Portret Adèle Bloemendaal zingt de mooiste liedjes uit haar solo-bestaan, en ook nog wat van eerdere datum. 10 t/m 12 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar; Zin Sanne Wallis de Vries speelt haar tweede cabaretshow vol rare observaties en rake typeringen. 10 maart Amersfoort Stadshal, 11 maart Hilversum Gooiland, 14 maart Schiedam Theater aan de Schie, 15 maart Leeuwarden De Harmonie; De Onverwachte Man Jules Croiset en Linda van Dyck spelen Yasmina Reza's spannende spel over twee mensen in een trein. 11 maart Capelle aan de IJssel Isala, 12 maart Den Bosch Theater aan de Parade, 14 maart Zaanstad Zaantheater, 15, 16 maart Eindhoven Stadsschouwburg; Mannen Op De Maan Hardhandige typeringen en gewiekste omdraaiingen door het cabaret-duo Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 10 maart Den Helder De Kampanje, 11 maart Almere Metropole; Trui Adembenemend absurdisme door Hans Teeuwen, de cabaretsensatie van de jaren negentig. 10 maart Emmen De Muzeval, 11 maart Hoogeveen De Tamboer, 16 maart Winterswijk De Storm.