Prominente Russen verongelukt in Moskou

Op het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo-1 is vanochtend een Russisch passagiersvliegtuig met negen inzittenden bij de start verongelukt. Alle inzittenden – vijf bemanningsleden en vier passagiers – zijn daarbij om het leven gekomen.

Twee van de slachtoffers zijn prominente Russen: Zia Bazjajev, president van een oliebedrijf en recentelijk financier van een hulpprogramma voor Tsjetsjeense kinderen, en Artjom Borovik, journalist en leider van een mediaconcern dat onder andere televisieprogramma's produceert over politieke en corruptieschandalen in Rusland. Het meest geruchtmakende van die programma's, `Top Secret', verdween vorig jaar van het scherm van de staatstelevisie, volgens Borovik met het oog op de verkiezingscampagne voor de Doema, volgens de woordvoerder van de regering omdat er te veel kompromat (compromitterend materiaal) in werd gebruikt. Maandbladen van Boroviks concern schuwen de spectaculaire onthullingen over toppolitici en -zakenlieden ook niet.

De andere twee passagiers die bij het ongeluk van vanochtend om het leven kwamen waren twee naaste medewerkers van Borovik.

De Russische minister van Noodsituaties, Sjoigoe, zei vandaag ,,niet te denken'' dat het ongeluk het resultaat was van een moordaanslag. Het toestel, een JAK-40, was op weg naar Kiev toen het direct na de start vanaf een hoogte van vijftig meter neerstortte. Over de oorzaak is niets bekend. Er deed zich volgens de autoriteiten voor het ongeluk geen explosie voor en er zou ook geen sprake zijn geweest van brand.

De vliegvelden Sjeremetjevo-1 en Sjeremetjevo-2 (het internationale vliegveld van Moskou), die start- en landingsbanen met elkaar delen, werden na het ongeluk enkele uren gesloten. (Reuters)