Onderzoek naar door nazi verkocht paneel

Het Los Angeles County Museum, een vooraanstaand museum in Californië, onderzoekt of een 15de-eeuws paneel van joden is gestolen, aangezien het tijdens of kort na de oorlog is verkocht door een nazi-kunsthandelaar. Deze Hans Wendland werd door de voorloper van de Amerikaanse CIA omschreven als `een avonturier, bereid tot wat voor zaakje dan ook, als het maar geld opbrengt' en als `de belangrijkste betrokkene bij zogenaamde officiële transacties van buitgemaakte kunst in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland'.

Het gaat om het paneel met een madonna en kind uit 1425, gemaakt door een anonieme schilder, aangeduid als de Meester van het Bargello Oordeel van Parijs. Een Amerikaanse verzamelaar kocht het kort na de oorlog.

Het Joods Wereld Congres uitte eerder kritiek op het gebrek aan initiatief dat Amerikaanse musea tentoonspreiden bij het opsporen van joodse eigenaren en/of hun erfgenamen, wier bezit mogelijk in Amerikaanse collecties terecht kwam. Sinds juni 1998 controleren ook Amerikaanse musea hun verzamelingen op `verdachte' stukken, verworven vòòr, tijdens of na de oorlog. Over een maand presenteert het Metropolitan Musem of Art in New York zijn onderzoeksresultaten. Het Los Angeles County Museum moet nog een derde van zijn verzameling doorlichten. (Reuters)