Nieuw net NOS en regio`s

De regionale omroepen en de NOS willen samen een landelijke nieuwszender met regionale edities opzetten. In het plan gaan de bestaande publieke regionale televisiezenders op in de nieuwe zender, die het vierde landelijke publieke net moet worden.

Het plan komt uit de koker van een werkgroep onder leiding van Walter Etty, oud-voorzitter van het Commissariaat voor de Media en tegenwoordig nauw betrokken bij de oprichting van De Nieuwe Omroep. De werkgroep is ingesteld door de NOS en ROOS, de branchevereniging van de regionale omroepen. De initiatiefnemers hopen dat `Nederland 4' in september kan beginnen.

Behalve Utrecht hebben alle provincies op dit moment een publieke regionale televisie-omroep. De meeste maken ongeveer een uur televisie per dag, dat vooral bestaat uit regionaal nieuws dat elk uur wordt herhaald. Als de regionale omroepen meewerken, heeft de nieuwe landelijke zender in één klap een nagenoeg landelijke dekking.

Het is de bedoeling om de bestaande regionale programma's minder vaak te herhalen en ze aan te vullen met nieuwsprogramma's van de NOS. Daarnaast zou de zender de functie van landelijke `rampenzender' moeten vervullen en bijvoorbeeld een koninklijke bruiloft of een groot sportevenement kunnen verslaan.

De NOS en ROOS steunen het plan, maar de regionale omroepen moeten er elk afzonderlijk nog mee instemmen. Voor die dat zullen doen, moet volgens ROOS nog overeenstemming worden bereikt over reclame-inkomsten en de verdeling van de zendtijd – ,,welke uren worden regionaal en welke uren worden landelijk?''

Een heikel punt is ook de bevoegdheid die een landelijke coördinator krijgt om in te grijpen in regionale programma`s