Niet voor minkukels

Slecht nieuws voor portiers; ook na zorgvuldige fouillering bestaat de kans dat een onverlaat een gemeen snijwapen binnensmokkelt in disco, bar of andere besloten ruimte. De Utili-key, aangeprezen als de meest multiple tool die ooit is ontwikkeld, is een op een lipssleutel gelijkend, vlijmscherp mesje annex schroevendraaier.

De Utili-key is op de markt gebracht door Swiss-Tech, een grote producent van uitzonderlijk kleine combi-instrumenten. Bekend is onder meer de microplus, een kleine nijptang waarvan elk handvat uit twee schroevendraaiers bestaat; twee kruiskop en twee gewone schroevendraaiers. Ook is er een sleutelhanger, de screw all, met vier `pootjes', die elk een andere maat schroef aankunnen. Stuk voor stuk fraai gevormde mini-instrumenten.

Gesloten is de Utili-key nauwelijks te onderscheiden van een huissleutel. Een groeve in het mesgedeelte maakt het mogelijk de `sleutel' open te klappen. In eerste instantie blijft het instrument in een rechte hoek vergrendeld staan. In deze positie is het mini-schroevendraaiertje te gebruiken voor bijvoorbeeld de schroefjes in het scharnier van een bril. Helemaal opengeklapt komen de kruiskopschroevendraaier en het lemmet – waarvan de snede deels gekarteld, deels glad is – het best tot hun recht. Ook is zo de flessenopener te gebruiken.

Op de homepage van Swiss-Tech zegt iemand, onder het hoofdje testimonials, dat hij zijn leven dankt aan de Utili-key. Hij kon met het mesje, naar zijn zeggen, zijn veiligheidsriem doorsnijden en de auto waarmee hij een ongeluk had gekregen, verlaten. ,,Dank u dat u zo'n handige tool heeft gemaakt. Ik voelde me er ook een beetje James Bond door.''

Dat zou dan wel een heel handige 007 moeten zijn. Wie de flessenopener al te nonchalant toepast, zal de wraak van het vlijmscherpe lemmet voelen. Voorzichtigheid is ook geboden bij het sluiten van de Utili-key en het verdient aanbeveling de vingers na afloop te tellen. Wie de key opent, moet trouwens oppassen dat zijn sleutelring door die handeling niet in een put of in een plas valt. Not voor minors, staat op de gebruiksaanwijzing. `Niet voor minkukels', zou er ook bij moeten staan.

Utili-key Swiss-Tech ƒ69,95

    • Hans Moll