Mondiaal postbedrijf met TPG

TNT Post Groep (TPG) begint met British Post Office en Singapore Post een nieuw bedrijf op het gebied van internationale zakelijke post. Dit maakte bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer van TPG vanochtend bekend.

De nieuwe joint venture vestigt zich per 1 juni in Brussel. Volgens het Nederlandse postconcern gaat het om het eerste en het grootste internationale samenwerkingsverband op het gebied van zakelijke post ter wereld, actief in 200 landen. TPG heeft 51 procent in handen van het bedrijf dat vanaf het begin goed is voor bijna 1 miljard aan omzet. Het overige belang wordt gelijk verdeeld over de buitenlandse partners. Wat de drie bedrijven afzonderlijk inbrengen in de jointventure is niet bekend.

Omvang is essentieel in de internationale postmarkt. De combinatie van de drie bedrijven moet kostenvoordelen voor de zakelijke klanten opleveren dankzij een gecombineerd wereldwijd netwerk. TPG en British Post Office beschikken over goed ontwikkelde postdiensten in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en de eilandengroepen in de Grote Oceaan. Singapore Post draagt bij in de joint venture door haar centra voor postverwerking en de ,,gerenommeerde'' zakelijke klantenkring die het heeft in Azië. TPG werkte in Azië al samen met de Singaporese partner. De drie bedrijven gaan bovendien de mogelijkheden onderzoeken van binnenlandse netwerken.

De British Post Office, in het Verenigd Koninkrijk bekend onder de naam The Post Office, is volledig eigendom van de staat. Singapore Post is het nationale postbedrijf van Singapore en is een kleine dochtermaatschappij van Singapore Telecom, het leidende telecommunicatiebedrijf in Singapore. TPG bezorgt de post in Nederland als PTT Post, in het buitenland als TNT. De totale omzet van moederbedrijf TPG in post, express en logistiek bedroeg in 1998 16,3 miljard gulden.

De drie partners tekenen vanochtend een overeenkomst om de internationale zakelijke postafdelingen uit hun bedrijven te snijden en deze, na boekenonderzoek en goedkeuring van verschillende internationale instanties, vanaf 1 juni samen te voegen in Brussel. TPG maakt over twee weken de resultaten van het afgelopen jaar bekend.

INTERVIEWpagina 15