Mislukte megafusie

Wat de Duitsers nu wel lukt, is de Fransen vorig jaar niet gelukt: de creatie van een `nationale wereldkampioen' in het internationale bankwezen. De Fransen hebben het niettemin écht geprobeerd. Banque Nationale de Paris (BNP) deed in maart 1999 een bod op de banken Parisbas en Société Général met het doel de grootste bank ter wereld te worden.

De triobank die BNP voor ogen had, was tevens de droom van de Franse overheid. Het idee van een dominante, Franse speler op het internationale toneel deed iedereen watertanden. Maar er brak ruzie uit. Soms was er onenigheid over het geboden geld, dan weer over de lompheid van een `driedubbele' bank. En er waren persoonlijke geschillen tussen de bestuursvoozitters van BNP en Société Générale. Centrale-bankpresident Jean-Claude Trichet vergaderde koortsachtig met de drie partijen. Maar de fusie bleef een doodgeboren kindje.

BNP slaagde er uiteindelijk niet in een meerderheidsaandeel te krijgen in Société Générale, de bank waar het BNP eigenlijk allemaal om te doen was. Uiteindelijk moest BNP zijn aandelen in die bank teruggeven en fuseerde het noodgedwongen met Parisbas.

De fusie tussen Paribas en BNP (beurswaarde: 36,6 miljard euro, ongeveer 80,6 miljard gulden) gaat overigens nog niet helemaal van harte. Dat blijkt bijvoorbeeld uit beider Internet-strategie. ,,Ze doen elkaar concurrentie aan'', zegt Sabrina Blanc, analist van ING Barings in Frankrijk. Volgens Blanc zijn de Internetdiensten van beide banken nog steeds niet met elkaar verweven.

Intussen zoekt Société Générale (beurswaarde: 21,1 miljard euro) een nieuwe partner, een proces dat in een stroomversnelling zal geraken nu er aan de grens met Duitsland een bankenreus is opgestaan. Er gaan geruchten over een aanstaande verbintenis met Crédit Lyonnais (beurswaarde: 12,8 miljard euro). Société Générale heeft al een aandeel van 3,8 procent in Crédit Lyonnais.

Maar een fusie tussen Société Générale en de Banco Santander Central Hispano (BSCH) uit Spanje behoort ook tot de mogelijkheden. Begin februari maakten beiden bekend te gaan `samenwerken'. Dat Société Générale ook verder dan de eigen landsgrenzen kijkt, is een teken aan de wand. De fusie van BNP en Paribas zou achteraf wel eens de laatste grote concentratie binnen het Franse bankwezen kunnen blijken.