Man doet weinig in huishouding

Op Internationale Vrouwendag kozen drie onderzoeksters van de universiteiten van Amsterdam en Utrecht gisteren voor de presentatie van hun onderzoek naar huishoudelijke arbeid. Uit het onderzoek lijkt dat de Nederlandse vrouw tegenwoordig minder tijd kwijt is aan het huishouden. Dit heeft ze echter zelden te danken aan haar partner.

Er waren voornamelijk vrouwen op het symposium `Huishoudelijk werk en de zorg voor kinderen: uitbesteden of herverdelen?' dat door vakbondsmuseum De Burcht werd georganiseerd. Besteedden vrouwen dertig jaar geleden nog driemaal zoveel tijd aan het huishouden als mannen, tegenwoordig steken zij nog twee keer zoveel tijd als hun partner in deze activiteit. Deze tijdsbesparing is echter voornamelijk te danken aan de komst van tijdbesparende apparaten als de wasmachine, magnetron en vaatwasser en niet aan een grotere deelname aan het huishouden van de man.

Het huishoudelijke werk dat mannen wel doen, zoals het koken van een lekkere maaltijd op zondagmiddag, valt volgens de onderzoeksters Kea Tijdens, Tanja van der Lippe en Esther de Ruiter vooral onder de sfeer van hobbyisme. Wel nemen mannen tegenwoordig meer verantwoordelijkheid als het gaat om de opvoeding van de kinderen.

Met de herverdeling van werk binnen het huishouden tusen mannen en vrouwen is het nog droevig gesteld. Temeer daar mannen hun activiteiten makkelijker uitbesteden. ,,Die auto haal ik in de baas zijn tijd even door de wasstraat,'' zegt een man uit Drenthe. Waarom hij geen huishoudelijke taken van zijn vrouw overneemt? ,,Ik voldoe niet aan haar eisen,'' antwoordt hij lachend. ,,Slachtoffer van z'n opvoeding,'' mompelt een vrouw somber.

Het uitbesteden van het echte huishoudelijke werk als schoonmaken en strijken blijkt echter moeilijk te liggen. Laurette Spoelman, Tweede Kamerlid voor de PvdA, meent dat hulp in de huishouding uit het zwarte circuit moet worden gehaald. Bij navraag in de zaal blijkt echter niemand bereid een wit loon van 40 tot 65 gulden te willen betalen voor een werkster.

Anders ligt dat voor kinderopvang. Als dit in de praktijk betekent dat de vrouw ook aan het werk kan, vinden de meeste aanwezigen duizend gulden per maand een redelijke vergoeding. Probleem is de beschikbaarheid van goede opvang.