Kinderagenda

Star Wars

Luke Skywalker, Han Solo, prinses Leia, Obi-Wan-Kanobi; de echte liefhebbers weten dan allang waar het over gaat: Star Wars. Het Fries Museum in Leeuwarden laat voor iedereen boven de 8 jaar een uitgebreide collectie Star Wars-attributen van een verzamelaar zien. Zowel speelgoed uit de beginperiode van de science fictionfilms, zoals The Empire strikes back uit 1981 als een zelfgemaakte replica van de lightsaber van Luke Skywalker. Ook zijn er in druk uitgebrachte schetsboeken, gesigneerde foto's van acteurs uit de verschillende films en een prachtige flipperkast.

*Star Wars boven de 8, een Star Wars-verzamweling vanaf het allereerste begin t/m 21 mei in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo van 11-17u. Toegang: kinderen onder de 6 jaar gratis, van 7 t/m 15 jaar ƒ5, daarboven ƒ7,50. Inl 058-2123001.

Verzamelen

In het Fries Museum zijn allerlei soort verzamelingen te bekijken: kostuums, schilderijen, zilveren voorwerpen, sieraden en nog veel meer. Niet alleen een museum verzamelt, ook veel kinderen sparen iets. Denk maar eens aan Pokémonkaarten, sleutelhangers, stickers, knuffelbeesten, schelpen. Het museum heeft speciaal voor kinderen een ruimte ingericht, waar zij hun verzameling kunnen laten zien: De Verzamelplaats. Om de vier weken mag een ander kind het `museum' inrichten. T/m 28 maart is de verzameling van Remco Ernst (10 jaar) uit Oldeberkoop te bewonderen. Remco verzamelt dingen uit de natuur. Wil je ook eens je eigen museum inrichten schrijf dan een brief naar het museum met daarin wat je verzamelt en wat er zo bijzonder aan is. Adres: Fries Museum, Turfmarkt 11, 8900 CE Leeuwarden.

Overnachten

In het mooie, maar toch ook donkere sprookjesbos wonen de vos, ree, bunzing, rat, vleermuis nachtegaal en nog veel meer dieren. Als je ze eens van dichtbij wil bekijken, horen welke geluid ze maken en meer over hun leven te weten wil komen, dan is er in het Milieu Educatie Centrum de expositie `Overnachten'. Voor kinderen die kunnen lezen zijn er teksten die iets vertellen over het leven van de dieren in het sprookjesbos. Voor kinderen die dat niet kunnen zijn er spelletjes, waarbij ze leren hoe oud dieren kunnen worden, wat slakken fijn vinden, waardoor egels bedreigd worden en welke dieren een winterslaap houden. Ze kunnen in een boomhut klimmen of in een molshoop kruipen. Verder zijn er voeldozen, een hoorspel over de eekhoorn, een geluidenspel en een `kunstmatige' vijver met allerlei waterdiertjes.

*Overnachten voor kinderen van 4 tot 7 jaar in het Milieu Educatie Centrum, Genneperweg 45, Eindhoven. Open za, zo en ma van 13-17u, di t/m vr 9-17u. De toegang is gratis.

Kunstkijken

Voor kinderen uit groep 8 van de Rotterdamse basisscholen ligt vanaf 13 maart t/m 17 maart de rode loper uit. In wel 57 theaters, musea en archieven in Rotterdam krijgen ruim 7000 kinderen een heuse VIP-behandeling. Kinderen komen erachter hoe een televisieprogramma wordt gemaakt, wie er allemaal meewerken aan een theatervoorstelling en hoe schilderijen worden bewaard. Ze mogen niet alleen kijken, maar gaan ook zelf als theatermaker, programmamaker, danser of archivaris aan de slag. Zo maken ze bij TV-Rijnmond een eigen programma, dat een week later wordt uitgezonden. In Nighttown ontmoeten ze een echte dj, wonen een popconcert bij en zien ze wat daar allemaal bij komt kijken. En een lid van de Rotterdamse Dansgroep vertelt over zijn leven als danser, kinderen kijken bij een dansrepetitie en dansen onder begeleiding van een van de dansers van de groep. De wethouder voor kunstzaken, Hans Kombrink, opent Kunstkijken 2000 met de voorstelling 1001 Nacht van het Rotterdamse jeugdtheatergezelschap Het Waterhuis en Theater Maatwerk in Wijkcentrum Kamelia op 13 maart om 10u30.

*Kunstkijken 2000: leerlingen van groep 8 van Rotterdamse basisscholen kunnen van 13 t/m 17 maart langs theaters, musea en archieven in Rotterdam.

Inl 010-4361366.

Bloemen

Op de eerste kindermiddag op 15 maart in de Botanische Tuinen van de Utrechtse universiteit gaat het vooral over bloemen. Want ook in maart zijn er al heel wat bloemen buiten te vinden. Niet allen worden bloemen, die buiten groeien bekeken, maar ook de bloemen in de tropische kassen, zoals de orchideeën. De middagen zijn bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar, worden iedere woensdag van de maand t/m september gehouden, beginnen tussen 13u45 en 14u en duren tot 16u. De toegangsprijs is ƒ5 inclusief materiaal, limonade en iets lekkers. Res 030-2531890. Adres: Universiteitscentrum De Uithof, Budapestlaan 17 (hoofdingang Botanische Tuinen).

Speelgoed

Zondag 12 maart is de laatste dag dat de expositie `Een zee van speelgoed - voor alle leeftijden` en daarom is het een beetje feest in het Maritiem Museum in Rotterdam. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen tussen 12 en 16u hun eigen `klomp met een zeiltje', toverlantaarntjes maken of een kleurplaatpuzzel van Flapper inkleuren.

Ook treedt Kindertheater Kijk haar nou om 14u nog één keer op met De Weglooppop. Maar het leukste is misschien wel de waverrace. Dit computerspel, is nu levensgroot te spelen; echte waaghalzen kunnen proberen op een virtuele jetski de golven te bedwingen. En natuurlijk is er voor de laatste keer allelei maritiem speelgoed te bewonderen: van het grote Titanic-model van Lego, Thunderbirds met playmobil en het antieke speelgoed.

*Een zee van speelgoed - voor alle leeftijden wordt afgesloten op zo 12 maart met allerlei evenementen voor kinderen tussen 4 en 12 jaar in het Maritiem Museum, Leuvehaven, Rotterdam.

Open van di-za 10-17u, zo 11-17u. Toegang kinderen van 4 tot 16 jaar ƒ4 daarboven ƒ7,50 De activiteiten op zo 12 maart kosten van ƒ1,50 tot ƒ5 per onderdeel. Inl 010-4132680.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.