Jorritsma wil behoud werk bij Urenco

Minister Jorritsma van Economische Zaken wil de verkoop van Nederlandse aandelen in Urenco te Almelo alleen toestaan, als de koper haar tevreden stelt over het behoud van de werkgelegenheid. Ze zei dit vandaag bij de opening van de vijfde verrijkingsfabriek op het terrein van Urenco, waar tevens herdacht werd dat dertig jaar geleden Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het Verdrag van Almelo sloten.

De aandelen van Urenco zijn gelijkelijk verdeeld over aandeelhouders in die drie landen. De Britse aandeelhouder BNFL wil een meerderheidsbelang verwerven. Maar ook het Franse Cogéma en het Amerikaanse USEC hebben belangstelling getoond. Verrijken van uranium is nodig om deze stof geschikt te maken als brandstof in kerncentrales. Urenco heeft in Almelo 650 hoog opgeleide mensen in dienst en haalt een omzet van ruim een half miljard gulden per jaar. (ANP)