Internationaal

LONDEN

Het herstel op Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde gisteren 0,62 procent hoger sloot, trok vanmorgen ook de meeste Europese beurzen omhoog. In Londen wisten vooral de telecombedrijven en de farmaceuten van het optimisme op de beursvloer te profiteren. Grootste stijger was British Telecom, dat 14 procent mocht bijschrijven. Onder druk van de dalende olieprijs moesten de oliefondsen iets van de forse winsten van gisteren inleveren. BP Amoco en Shell zakten ongeveer 2 procent. De FTSE-index steeg met bijna 2 procent tot 6537 punten.

FRANKFURT

Frankfurt bleef vanmorgen opnieuw achter bij de rest van Europa, vooral onder druk van de financiële waarden. De DAX-index was 0,7 procent lager op 7933 punten. Deutsche Bank moest bijna 8 procent inleveren. Nu de fusie met Dresdner Bank een feit is, vrezen beleggers voor hoge kosten in verband met het schrappen van banen. Ook Dresdner moest flink terug, ruim 6 procent. Beurszwaargewicht Deutsche Telecom verloor bijna 4 procent.

PARIJS

Evenals in Londen droegen ook in Parijs de telecomfondsen flink bij aan het optimisme op de beursvloer. Het aandeel France Telecom klom bijna 4 procent. LVMH steeg 1,3 procent na de aankondiging van een flinke winststijging over 1999. TotalFina, dat eerder deze week profiteerde van de sterk gestegen olieprijs, moest vanmorgen ruim 2 procent inleveren. De verwachting is dat de olieprijs zal dalen nu Iran heeft aangekondigd de productie te vergroten. De CAC-40 steeg ruim 1 procent naar 6414 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn gisteren over het algemeen omlaag gegaan. Het Nikkei-gemiddelde zakte 104,47 punten, ofwel 0,5 procent, naar 19.662,33 punten.

Aanvankelijk boekte de beurs nog winst, maar die verdween door de vrees dat het aflopen van opties later deze week tot een koersdaling zal leiden.

Elders in Azië was de gang van zaken op de beurzen niet echt overtuigend. De beurs van Zuid-Korea sloot 3,4 procent lager en Hongkong was aan het eind van de handel 1,75 procent gedaald. In Australië verloren de aandelenkoersen gemiddeld 0,7 procent.

NEW YORK

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Wall Street hebben zich gisteren enigszins hersteld van de lelijke klap een dag eerder. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 60,50 punten hoger op 9856,53. Dat betekende een stijging van 0,62 procent.

Procter and Gamble was opnieuw de grootste verliezer en verloor ruim 5 procent. Boeing verloor bijna 4 procent.