In W-Mozambique 20.000 mensen gestrand

Reddingsploegen zijn op weg naar een groep van 20.000 mensen die in het westen van Mozambique zijn gestrand temidden van het overstromingswater. De groep is volgens een medewerker van de Verenigde Naties gefilmd door een Amerikaans transportvliegtuig, dat op weg was gestuurd na een tip van een Franse missionaris die tien dagen lang onderweg is geweest om hulp te halen voor de vluchtelingen. Dezen bevinden zich op 50 kilometer van de stad Mabalana.

In totaal zijn ongeveer een kwart miljoen Mozambikanen dakloos geworden door de drie weken geleden begonnen overstromingen. Volgens het VN-kinderfonds UNICEF zijn vermoedelijk duizenden doden gevallen. Het officiële dodental staat op 212, maar nu het water zakt worden dagelijks meer lijken gevonden. De Mozambikaanse president, Joaquim Chissano, wees gisteren ook op het risico van cholera en malaria.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN begint morgen een luchtbrug voor voedselhulp naar Madagascar, waar meer dan een half miljoen mensen zijn getroffen door twee achtereenvolgende wervelstormen. Bij het overtrekken van de stormen zijn meer dan 100 mensen om het leven gekomen.

Volgens de VN zijn in Zimbabwe ongeveer 500.000 mensen getroffen door wervelstormen en overstromingen. VN-coördinator Carlos Lopes zei gisteren dat de slachtoffers in Zimbabwe worden verwaarloosd. (AP, Reuters, AFP)