Grieken woedend om heiligschennis

Griekse monniken en geestelijken die demonstreerden tegen een controversiële roman waarin sprake is van een seksuele relatie tussen Jezus Christus en Maria Magdalena, hebben gisteren een rechtszaak in Thessaloniki verstoord. Het proces was aangespannen door de Grieks-orthodoxe kerk die een tijdelijk verbod op het boek M tot de Nde macht van het voormalige linkse parlementslid Nikos Androulakis, wegens godslastering. Sinds de verschijning van de roman, die gaat over de rol van de vrouw in de maatschappij, zijn er in Thessaloniki tijdens protestacties exemplaren van het boek verbrand. De schrijver en zijn aanhangers zien parallellen met de excommunicatie in 1955 van de literaire icoon Nikos Kazantzakis na de publicatie van zijn controversiële roman De laatste verzoeking van Christus.