Goed gesprek Wenen-EU leidt tot niets

De Oostenrijkse president Klestil is gisteren bij een bezoek aan de Europese Commissie in Brussel niet veel opgeschoten met zijn poging om het isolement van zijn land binnen de Europese Unie te doorbreken.

Voorzitter Prodi van de Commissie stemde na afloop van ,,een hartelijk gesprek'' alleen in met Klestils wens om de dialoog voort te zetten. Volgens Prodi is dat van belang omdat ,,als een lidstaat in moeilijkheden is, heel de Europese Unie in moeilijkheden is''.

Prodi zei dat de Europese Commissie als hoedster van de Europese Verdragen de Oostenrijkse regering met ministers van de extreem-rechtse Freiheitliche Partei FPÖ zal beoordelen op daden. Hij zei tevens dat de Commissie heeft ingestemd met het besluit van veertien EU-lidstaten om bilateraal diplomatieke sancties tegen Oostenrijk te nemen. Maar hij maakte een gebaar naar Klestil door erop te wijzen dat de Commissie ook onwrikbaar zal zijn bij het garanderen van de rechten van Oostenrijkse burgers en ondernemingen.

Dat laatste was een verwijzing richting België, waar minister van Buitenlandse Zaken Michel heeft opgeroepen om geen skivakanties in Oostenrijk te houden en waar de Brusselse burgemeester De Donnea heeft geprobeerd het Oostenrijks toeristenbureau te weren van een vakantiebeurs.

De Oostenrijkse president, die zich heeft ingespannen om een regeringscoalitie van christen-democraten en extreem-rechts in zijn land te voorkomen, zei dat het onmogelijk is om de bilaterale sancties van veertien EU-lidstaten en de werking van de EU gescheiden te houden.

Hij noemde de sancties ,,een politiek emotioneel'' besluit van de veertien en prees de Commissie om haar ,,correcte'' houding. Klestil presenteerde zichzelf als de garantie dat de Oostenrijkse regering Europese waarden als mensenrechten zal respecteren. Naar aanleiding van de bilaterale diplomatieke sancties tegen zijn land zei hij dat er samen met Oostenrijk overlegd moet worden over regels voor de wijze waarop in de toekomst opgetreden moet worden tegen landen waartegen alleen ,,de verdenking'' bestaat dat ze van de Europese normen zullen afwijken.