Duitse fusiebank sluit kantoren

FRANKFURT, 9 MAART. Deutsche Bank en Dresdner Bank sluiten 800 van de huidige 2.500 kantoren in Duitsland. Dit hebben de twee banken vanochtend bij de toelichting op hun fusie bekendgemaakt.

In totaal zullen 16.000 van de 140.000 werknemers verdwijnen bij de nieuwe bank, die vandaag officieel is gepresenteerd. De bonden vrezen dat dit cijfer in de loop van de jaren kan stijgen tot 30.000. ,,Deze fusie is nieuws voor de klant, goed nieuws voor Duitsland, en goed voor de meerderheid van de werknemers'', zei Deutsche Bank-topman Rolf Breuer vandaag tijdens een persconferentie in Frankfurt. De activiteiten voor de particuliere klanten (de retailbank) worden gebundeld en komen voor 32 procent in handen van verzekeraar Allianz. Binnen drie jaar gaan deze particuliere activiteiten onder de naam Deutsche Bank 24 naar de beurs. Ook de vermogensdochter DWS van Deutsche Bank en de onroerendgoedactiviteiten Deutsche Herold komen in handen van Allianz, de grootste verzekeraar van Duitsland.

Door de fusie hopen de banken in totaal 2,86 miljard euro te besparen. De nieuwe combinatie met de naam Deutsche Bank komt onder de gezamenlijke leiding van Rolf Breuer (Deutsche Bank) en Bernhard Walter (Dresdner Bank) te staan.

De combinatie is met een balanstotaal van 2,5 biljoen mark de grootste bank ter wereld (qua beurswaarde de tweede bank van Europa). Welk belang de twee banken elk in de nieuwe combinatie in handen krijgen hangt af van de beurskoers. In elk geval krijgt marktleider Deutsche Bank ten minste 60 procent en maximaal 64 procent in handen.

,,Het is een fusie tussen twee gelijken'', zei Breuer. ,,We hebben geen grote machines maar medewerkers die zich goed moeten voelen. Alleen dan kan de fusie succesvol zijn.'' De internationale strategie maakt deze fusie volgens Breuer noodzakelijk om internationaal een rol te kunnen blijven spelen. Er is volgens de bankier geen succesvolle bank die thuis geen sterke positie heeft. Deze fusie is een eerste stap om verder internationaal te expanderen. ,,Vergeet niet dat Duitsland op het gebied van bankenfusies achterloopt bij de rest van Europa.''

Wat Allianz voor haar belang in de nieuwe Deutsche Bank (en de over te nemen activiteiten) betaalt is niet bekendgemaakt. Met de splitsing van het kantorennetwerk en de overige activiteiten (zoals het zakenbankieren) lijkt een einde te komen aan het `Universalbankieren' in Duitsland. In plaats van alle activiteiten aan te bieden beperkt de grootste bank zich tot de meest lucratieve activiteiten zoals het zakenbankieren en de effectenhandel. Allianz gaat de particuliere klanten bedienen waarin zij ook haar verzekeringen kan aanbieden.