Dienstverlening voor agent na dood dakloze

De rechtbank in Amsterdam heeft de 29-jarige politieagent John V. gisteren veroordeeld tot een straf van 140 uur dienstverlening ter vervanging van drie maanden celstraf. De 41-jarige hoofdagent George W. werd vrijgesproken.

De rechtbank acht bewezen dat V. ,,aanmerkelijk onvoorzichtig'' heeft gehandeld, toen hij op 22 september 1997 de dakloze A. van Driel uit het politiebureau aan de Warmoesstraat verwijderde. En niet, zoals gisteren in deze krant is gemeld, dat de rechtbank bewezen acht dat de agent de dakloze opzettelijke zwaar heeft mishandeld.

De man overleed later aan zijn verwondingen.

De betrokkenheid van W. bij de dood van Van Driel wordt niet bewezen geacht. Tegen hem had het openbaar ministerie vrijspraak geëist, en tegen V. tien maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Doordat V. de dakloze achterwaarts duwde én hem geen hulp verleende toen de man op straat lag, heeft V. volgens de rechter onvoorzichtig gehandeld. Hij had moeten weten dat Van Driel onder invloed van alcohol en medicijnen verkeerde. Bovendien, zo staat in het vonnis, heeft V. hierdoor het imago van de politie geschaad.

Korpschef J. Kuiper van de Amsterdamse politie noemt de uitspraak van de rechter ,,een vingerwijzing, die inhoudt dat ook in de moeilijkste omstandigheden de allerhoogste kwaliteit van handelen wordt verwacht''. Kuiper: ,,De veroordeling komt hard aan. Voor het korps, voor de betrokken collega en voor mijzelf.''

Woordvoerder R. Meulenbroek van het OM zegt ,,tevreden'' te zijn met de uitspraak, maar hij overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak. ,,Onze eis lag aanmerkelijk hoger.''