Culinaire voorpret

Een van de aardigheden van uit eten gaan is het slenteren langs restaurantjes zonder enige reservering op zak te hebben. Uitgestalde menukaarten langslopen, prijzen en gerechten vergelijken en in goed overleg tot de hopelijk juiste keuze komen. Minder leuk wordt het als het begint te regenen of de eerste drie keuzes al helemaal vol zitten en pas na tienen een tafeltje vrij hebben. Een oplossing is te vinden op het Internet: restaurantgidsen en menukaarten bekijken om in alle rust een restaurantje te kiezen.

Op het web zijn inmiddels verschillende sites te raadplegen die een redelijk goed overzicht geven van de restaurants in Nederland. Er zijn vier sites die een landelijk dekkende gids bieden: dinnersite, uiteten, de horecagids en de horeca netwijzer. Geen van de vier springt er direct boven uit.

In eerste instantie lijken de sites vooral een grote verzameling adressen en telefoonnummers die ook in een gouden gids wel te vinden zijn. De site van `uit eten' prijst zichzelf dan ook vreemd genoeg aan als `de menukaart van Nederland' terwijl het niets anders biedt dan enkel de adressen van bijna 8.000 restaurants in 256 steden. Nuttig, maar niet echt bijzonder en zeker geen menukaart. De horecagids biedt dezelfde service: adressen van shoarmatenten op de hoek tot de culinaire top in Nederland. Hier hebben ze echter wel enkele externe links naar restaurants en een verbinding naar een routeplanner gemaakt. Daar moet je dan het adres van het restaurant weer wel zelf invullen. Gegeven de capiciteiten van het medium niet echt indrukwekkend allemaal.

De meerwaarde van Internet – foto's, beschrijving en menukaart – wordt meer aangetroffen op dinnersite en de horeca netwijzer. Beide zijn wat adressen betreft minder compleet dan de eerder vermelde sites, maar geven wel meer informatie over de beschreven restaurants. We nemen als willekeurig voorbeeld de stad Almere die enkele tientallen restaurants huisvest. Dinnersite geeft de adressen van negen restaurants en geeft onder meer adres, een prijsindicatie, een korte beschrijving van de keuken, openingstijden en de eventuele noodzaak tot reserveren. De horeca netwijzer neemt al die moeite niet, maar biedt wel links naar twee restaurants. Zo kan je dus on-line foto's en menu bekijken van restaurant de Watergeus in Almere en nu al gaan nadenken of je de tournedos in een peper- of bordelaisesaus wil. Ook dinnersite blijkt (bij het bekijken van andere steden) deze mogelijkheid te bieden, maar lijkt het wat af te leggen tegen zijn concurrent. Dinnersite biedt in Rotterdam twee externe links tot een twintigtal bij de horeca netwijzer.

Het zijn dan ook de `eigen' sites van de restaurants in Nederland die het meeste te bieden hebben. Uiteraard zijn de te bekijken foto's gemaakt als het gezellig vol is en moet het pr-praatje voor lief worden genomen, maar ze bieden als geen ander een eerste `blik door het raam'. Een uitstekend overzicht van al deze pagina's is te vinden op de `restaurantpagina' waar voornamelijk de lijst met links naar restaurants in Amsterdam indrukwekkend is: bijna zestig stuks. Maar ook zijn er al de nodige restaurants buiten de hoofdstad te vinden en komen er regelmatig nieuwe aanwinsten op de lijst te staan.

Een nieuwkomer die nog wat aan de site moet werken is `Iens'. Iens Independent Index is een papieren restaurantgids die onlangs is verschenen met een zeer volledig overzicht aan hoofdstedelijke restaurants. Restaurants worden kort beschreven, krijgen wat cijfertjes en er worden enkele top-10's opgemaakt. Alleen dat laatste aspect is terug te vinden op de site. De zoekmachine werkt nog niet en ook vijf andere (aangekondigde) grote steden kennen nog geen restaurantbeschrijvingen. Als ze waarmaken wat er op de site wordt beloofd, kan dit later wel degelijk een indrukwekkende site worden.

Een laatste middel om een (geliefd) restaurantje op het web te vinden is misschien wel de meest effectieve: ga naar een goede Nederlandse zoekmachine zoals ilse of vindex, tik bijvoorbeeld `restaurant Almere' in en de resulataten verschijnen op het scherm. Zeker voor liefhebbers van restaurants buiten de hoofdstad en bij gebrek aan echt goede sites is dit voorlopig nog de beste oplossing.

sites:www.uiteten.nl, www.horecagids.nl, www.kies.com/netwijzer, www.dinnersite.nl, restaurant.pagina.nl, www.iens.nl, www.ilse.nl, www.vindex.nl.