City in spanning

Londense champagne-bars en Porsche-dealers deden goede zaken in de nadagen van 1999. De City verdeelde een miljard pond (3,6 miljard gulden) aan kerstbonussen na een topjaar van fusies en overnames die de grote zakenbanken miljarden aan commissies opleverden. Enkele topbankiers toucheerden tot drie miljoen gulden per persoon en zelfs kantine- en postkamermedewerkers van sommige bedrijven konden van hun bonus prettig op vakantie.

Voor een paar duizend werknemers in de City zou het vreugdevuur wel eens snel kunnen doven. Want de gisteren overeengekomen fusie tussen de Duitse banken Deutsche en Dresdner Bank leidt mogelijk tot duizenden ontslagen bij hun Londense vestigingen. Deutsche Bank, de grootste partner in de nieuwe combinatie, heeft in totaal 9200 werknemers in Londen en 800 in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Dresdner heeft 3500 personeelsleden in de City.

Waarnemers zeggen te geloven dat de effectenbranches van beide banken het hardst zullen worden getroffen door de verwachte stroomlijning, die samenvalt met een uitbreiding van de activiteiten op het Internet.

Zakenbank Dresdner Kleinworth Benson (DKB), de voormalige onafhankelijke merchant bank Kleinworth Benson die in 1995 door Dresdner werd overgenomen, gaat een onzekere toekomst tegemoet. Deutsche Bank heeft namelijk al een zakenbank, het voormalige huis Morgan Grenfell, dat pas sinds kort met Deutsche is geïntegreerd. Deutsche zou dat bedrijf niet willen dwingen tot een moeizame nieuwe herstructurering in een fusie met DKB. Het inpassen van DKB zou een ,,absolute nachtmerrie'' betekenen, zegt een anonieme insider bij Deutsche in Londen vanochtend in de Financial Times. Daarom wordt DKB mogelijk verkocht en sommigen speculeren zelfs op een sluiting.

De overname betekent een consolidatie van de zakenbankwereld, die wordt aangejaagd door de boom op de beurs, de lokroep van het internet, deregulering en de Eurozone als grote kapitaalmarkt. Schroders, de laatste grote onafhankelijke Londense zakenbank werd begin dit jaar overgenomen door de Amerikaanse Citigroup. Schroders moet Citi's zakenbank Salomon Smith Barney een steviger bruggehoofd in Europa bezorgen. DKB heeft eveneens een sterke positie in Europa.

De Duitse overname voedt in Londen opnieuw het gerucht dat ook de Duitse Commerzbank doelwit van een overname zou worden. Naast ABN Amro, die al een maand als kandidaat-koper geldt, zou nu ook de grootste Britse bank HSBC een gegadigde zijn.