`Chirac is een Napoleon in zakformaat'

De extreem-rechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider is gisteren opnieuw fel uitgevallen naar de Franse president, Jacques Chirac, een van zijn scherpste critici in West-Europa. Haider bestempelde Chirac als een ,,Napoleon in zakformaat'' wiens morele gezag dat van Pinocchio niet te boven gaat.

Haider, onlangs afgetreden als voorzitter van de extreem-rechtse FPÖ, ging gisteren in een toespraak tot aanhangers van zijn partij in het Centraal-Oostenrijkse Ried in op de internationale kritiek op de toetreding van de FPÖ tot een regeringscoalitie met de conservatieve ÖVP. Doelend op Chirac zei hij dat ,,Oostenrijk geen Napoleon in zakformaat nodig heeft''. ,,Zijn opgeheven vingertje heeft de morele kwaliteit van een Pinocchio'', aldus Haider. Hij voegde daaraan toe dat uit Frankrijk ,,goede wijn komt'', maar ,,de laatste tijd ook heel wat stupiditeiten''.

Ook voor zijn binnenlandse critici had de gouverneur van Karinthië hoon in huis. President Thomas Klestils zichtbare ongenoegen bij de recente installatie van de nieuwe coalitieregering van ÖVP en FPÖ deed Haider denken aan een man ,,wiens brood door de kippen is gestolen''. Hij zei dat Klestil de houding van de Europese Unie jegens Oostenrijk scherper moet hekelen.

Over de Weense burgemeester Michael Häupl, eveneens een criticus van de FPÖ-deelname aan de Oostenrijkse regering, zei Haider: ,,Zijn probleem is dat zijn intellectuele rijpheid geen gelijke tred houdt met de snelle toename van zijn gewicht.'' (AFP, AP)