CFO wil af van automatische loonstijging

De jaarlijkse loonstijging moet volgens de vakbond CFO niet langer een automatisme zijn, maar afhankelijk van prestatie. Een werknemer die slecht werk aflevert, verliest het recht op de periodieke loonsverhoging. Worden de werkzaamheden weer naar behoren vervuld, dan moet de achterstand van het loon worden ingehaald. CFO wijst nadrukkelijk iedere vergelijking met prestatiebeloning van de hand. ,,Het moet duidelijk zijn dat wij tegen iedere vorm van prestatiebeloning blijven. Er moet een basisniveau zijn voor iedereen'', aldus een woordvoerder. In de arbeidsvoorwaardennota voor 2000 en 2001, die gisteren werd gepresenteerd, pleit de christelijke vakbond daarnaast voor meer mogelijkheden voor kinderopvang en moet een werknemer loon kunnen inruilen voor vrije tijd, scholing of extra zorgverlof. Ook wil de bond meer aandacht schenken aan allochtone werknemers. CFO telt 86.000 leden. (ANP)