Campagne McCain opgeschort

De Amerikaanse presidentskandidaat John McCain, die dinsdag in de belangrijkste Republikeinse voorrondes verloor van George W. Bush, heeft besloten om zijn verkiezingscampagne op te schorten. Dat hebben medewerkers van McCain aan de pers laten weten.

Of McCain, die zijn plannen vanmiddag in een toespraak uiteenzet, de strijd helemaal opgeeft was bij het ter perse gaan van deze krant nog onduidelijk. Evenmin was bekend of hij bereid is om zich achter Bush te scharen.

De Democraat Bill Bradley, die dinsdag in alle Democratische voorverkiezingen werd verslagen door Al Gore, zal vandaag formeel de strijd opgeven en in een toespraak zijn steun voor Gore uitspreken. Gore en Bradley sloegen de afgelopen week al een verzoenende toon tegen elkaar aan. Bush en McCain bleven elkaar bittere verwijten maken en in een kwaad daglicht stellen.

Bush nodigde McCain gisteren uit om zich bij zijn kamp aan te sluiten. ,,Ik zou zeggen, John, laten we een team vormen en winnen. Laten we Al Gore verslaan'', zei Bush op NBC. Hij haastte zich om daaraan toe te voegen dat dit geen uitnodiging aan McCain was om kandidaat voor het vice-presidentschap te worden.

Terwijl Bradley en McCain zich gisteren in kleine kring voorbereidden op hun volgende stappen, waren Gore en Bush alweer op campagne. Gore was in Michigan en Minnesota, waar de Democraten op 11 maart zogeheten caucusbijeenkomsten houden om zich voor een kandidaat uit te spreken. Bush reisde naar Colorado, Utah en Wyoming, die morgen voorverkiezingen en caucusbijeenkomsten houden. Gore heeft nu 1.424 van de 2.170 gedelegeerden die nodig zijn om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen te winnen, tegen Bradley 412. Bush heeft 617 van de 1.034 gedelegeerden die nodig zijn om de Republikeinse nominatie te winnen, tegen McCain 231.