Buurmeisjes met een arbeidsconflict

Terwijl elders in de stad Toneelgroep Amsterdam worstelde met Bertolt Brecht, speelde Theater Artemis in Amsterdam een veel beter toneelstuk over kapitalistische uitbuiting: Mooi gif, voor kinderen vanaf acht jaar. De groep speelt Mooi gif in een dubbelprogramma met Wiesje wast zich af, voor de jongere broers en zussen, dat tegelijkertijd in een zaal ernaast werd opgevoerd.

In Mooi gif laat de eenzame Marloes haar buurmeisje Renske huishoudelijke klusjes doen in ruil voor zelfgeschreven tegoedbonnen. Als Marloes' vader, bankier te Venezuela, ooit langskomt, zal Renske de bonnen kunnen verzilveren. Maar na een half jaar, het tegoed is opgelopen tot 200 gulden, begint Renske te twijfelen aan de komst van de vader. En als het vertrouwen wegvalt, dalen de papieren. Het arbeidsconflict brengt de vriendschap in gevaar.

Schrijver Justus van Oel en Regisseur Matthijs Rümke laten op speelse, onverwachte wijze zien hoe geldzaken altijd gebaseerd zijn op vertrouwen, op een afspraak. Steeds weer stappen de actrices uit hun rol om wat uitleg of commentaar te geven, wat ze met humor doen en wat nooit belerend of geforceerd overkomt. Actrices Margôt Ros en Wimie Wilhelm spelen de buurmeisjes lekker treiterig en stoer. De twee zijn aan elkaar gewaagd, dat geeft de voorstelling extra spanning.

Artemis speelt met Mooi gif feilloos in op de fascinatie die kinderen hebben met geld en goederen. Dat blijkt duidelijk als de buurmeisjes een kar met prachtig speelgoed het toneel oprijden. Er gaat een zindering van hebzucht door de zaal, die al snel omslaat in afgrijzen als de actrices de Barbies, de Tetrix en de Furby in een ton verbranden.

`Vriendschap is belangrijker dan bezit' wil Artemis zeggen, en zelfs deze kleffe boodschap slik je, omdat zij zo luchtig en onsentimenteel wordt gebracht.

Voorstelling: Mooi gif in Theater Artemis. Tekst: Justus van Oel. Regie: Matthijs Rümke. Gezien: 2/3 De Krakeling Amsterdam. Tournee t/m 19/3. Inl. (073) 612 3223.