Beter Lazio stuit op onverzettelijk Feyenoord

De miljonairs van Lazio Roma konden hun reputatie nauwelijks waarmaken, maar de jongere supporters van Feyenoord behielden gisteravond hun grote bewondering voor de Italiaanse vedetten. De Rotterdamse voetbaljeugd verzamelde zich massaal rond de spelersbus van Lazio. Even verderop stond sterspeler Roberto Mancini, volgens de laatste mode geknipt en gekleed, met een blikje bronwater tegen een hek geleund. Hij straalde meer verveling dan teleurstelling uit. Net als zijn ploeggenoten, die plichtmatig hun handtekening op papier zetten. Een overwinning meer of minder leek de spelers van Lazio weinig te deren. De 0-0 tegen Feyenoord werd ogenschijnlijk voor kennisgeving aangenomen.

Het contrast was groot met de feestvierende Feyenoorders. Bezweet en doodvermoeid stapten zij van het veld. Met hangen en wurgen hadden ze een gelijkspel bevochten. Gejaagd door een zuidwester storm, gesteund door een fanatieke achterban en beschermd door een bijna onpasseerbare doelman speelde Feyenoord weer een gelukkige wedstrijd in groep D van de Champions League. Het krachtsverschil met Lazio werd gecompenseerd door vechtvoetbal van het zuivere soort. Met veertien overtredingen en twee gele kaarten leverde Feyenoord in dubbel opzicht een sportieve prestatie. Ook dat is wel eens anders geweest in Rotterdam-Zuid.

Trainer Beenhakker loofde na afloop de inzet van zijn spelers en raakte niet uitgepraat over de progressie die zij onder zijn leiding hebben geboekt. Middelmatige voetballers als Bosvelt, Konterman, Van Gastel en Van Wonderen hebben zich in korte tijd bij de Europese subtop geschaard. Vergeleken met technisch begaafde spelers als Véron en Mihajlovic verdienen de Nederlanders geen schoonheidsprijs. Toch blijkt het compacte middenveld van Feyenoord op de internationale velden lastig te bestrijden.

Lazio was gisteravond de betere en meest gevaarlijke ploeg, maar het fraaie combinatiespel leverde weinig rendement op. Als veredelde zaalvoetballers tikten de biancocelesti de bal rond. Zelfs in het strafschopgebied van Feyenoord ondernamen ze zelden een schotpoging. Het kaatswerk van de Chileen Salas, de voetbeweging van de Italiaan Mancini, het spelinzicht van de Argentijn Véron en de perfecte slidings van de Italiaanse verdediger Nesta, die Cruz superieur aan banden legde, brachten de neutrale toeschouwers in vervoering. Maar de circa honderd meegereisde Lazio-fans bleven na afloop met een kater achter. Het bereiken van de kwartfinales wordt een lastige klus, erkende trainer Eriksson.

In een kolkende Kuip verzuimde Lazio gisteravond de rollen om te draaien. Al na twee minuten kreeg Salas een grote kans, toen hij een slechte uittrap van Dudek kon onderscheppen. Door snel uit zijn doel te rennen, voorkwam de Poolse international een dramatisch begin voor Feyenoord. Na een kwartier spelen werd Dudek opnieuw geplaagd door de straffe tegenwind. Dit keer caramboleerde de bal via het hoofd tegen de hand van Salas. Daarmee kwam een eind aan de stroeve start van Dudek. In de resterende speeltijd voorkwam hij met snelle reflexen enkele treffers van Lazio.

Feyenoord kreeg voor de pauze enkele mogelijkheden dankzij Tomasson, die na zijn felle demarrages geen kracht meer had voor een verwoestende uithaal. Zijn ploeggenoot Paauwe was halverwege de eerste helft dichtbij een doelpunt. Hij zag een vrije trap van richting veranderd worden door een verdediger van Lazio. Met een uiterste krachtsinspanning tikte doelman Marchegiani, die op het verkeerde been stond, de kanonskogel van Paauwe spectaculair over de lat. Aan de andere kant schoot Mihajlovic een vrije trap net over de kruising. En Mancini schoot de bal twee keer naast het doel van Feyenoord.

In de tweede helft creëerde Lazio wederom een veldoverwicht, zonder dat Feyenoord in zijn schulp kroop. De thuisploeg bleef loeren op de counter en toonde daarmee meer lef dan voor mogelijk werd gehouden. Vooral rechtsback Van Gobbel onderscheidde zich na rust met enkele gevaarlijke rushes langs de zijlijn. De donkere verdediger kreeg wederom oerwoudgeluiden naar zijn hoofd geslingerd door de racistische supporters van Lazio.

In verdediging opzicht werd Van Gobbel slechts zelden verrast door zijn vaste tegenspeler Nedved. De Tsjechische international schoot de bal halverwege de tweede helft buiten bereik van Dudek snoeihard vanuit een onmogelijke hoek tegen de paal. Daarmee werd Feyenoord net als vorige week gered door het aluminium. Volgens een oude voetbalwet dwingt een elftal in de winning mood veel geluk af. In die wetenschap kan Beenhakker zich alvast een beetje rijk rekenen. Een plaats bij de laatste acht is nog altijd binnen handbereik. Feyenoord is en blijft de dark horse van de Champions League.