België

Muntschouwburg

Tijdens de uitvoering van Aubers' opera La Muette de Portici, op 25 augustus 1830, raakte het Brusselse publiek opgewonden door de vaderlandsliefde die in de aria's werd bezongen. In een roes van onafhankelijkheid richtte de haat zich tegen de Nederlandse bezetters. Het leger van koning Willem I, dat de orde moest herstellen, werd bedolven onder losgerukte stenen, huisraad en kogels. Op 27 september vluchtten de Nederlanders uit Brussel en een week later werd de onafhankelijkheid van België uitgeroepen. De plek waar het allemaal begon, de Muntschouwburg in Brussel, is tot eind juni iedere zaterdag te bezoeken. De foyer is een juweel en de plafondschildering in de grote zaal is adembenemend. Rondleidingen in de Muntschouwburg, Muntplein, Brussel. Iedere za om 12u stipt. Inl 00-3222291372.

Magrittemuseum

Georgette Magritte hield van een kleinburgerlijk bestaan en haar man René, de surrealistische schilder, blonk uit in onverschilligheid. Het echtpaar Magritte woonde derhalve in een eenvoudige benedenwoning, in een onopvallende straat van de Brusselse gemeente Jette. In de achterkamer had Magritte zijn atelier. Zelden kwam een verfspetter op de vloer. Het huis is nu een museum, vol authentieke voorwerpen die ook op zijn schilderijen terugkeren. Dat is een wonder, want de bezittingen van de schilder werden na de dood van Georgette in 1987 op een veiling verkocht en dat geldt als één van de grootste schandalen uit de Belgische kunstgeschiedenis. René Magritte Museum, Esseghemstraat 135, Jette-Brussel, wo-zo 10-18u.

Opzoeken

Iets meer dan honderd jaar geleden werd het Nederlands als officiële taal in België erkend. België telt per inwoner twaalf maal zoveel apotheken als in Nederland maar de kuststrook is weer veel korter dan die van de Noorderburen. Ardennen is een Keltisch woord voor bos en hier ligt ook Botrange, het hoogste punt van België. In het Brusselse museum Album is het smullen voor de liefhebbers van weetvragen. In een prachtig gerestaureerd pand kan alles tot in detail worden opgezocht. Wie daar geen zin in heeft kan kijken naar tekenfilms van Belgische makelij: Suske en Wiske, Kuifje of Quick en Flupke. Betalen doe je per kwartier en rekent af bij vertrek. Album, Kartuizerstraat 25, Brussel. wo-ma 13-19u. Inl 00-3225119055.

En verder

Die Brücke, tentoonstelling over de expressionistische Künstlergemeinschaft uit Dresden en Berlijn (1905-1913) t/m 1 mei, Museum van Elsene, Brussel 00-3225156422; 11 hedendaagse fotografen t/m 26 maart, KBC Galerij, Grote Markt 16, Brussel 00-3224298568; Alechinsky, 50 jaar drukwerk t/m 23 april in het Centre de la Gravure et de l'Image imprimée, La Louvière. 00-3264278727'; Van De Ridder tot Elsschot, een biografie in foto's t/m 24 april in het Museum voor Fotografie, Antwerpen.