Arrestaties voor moord op Nederlanders

. In Mali zijn gisteren vier verdachten aangehouden voor de moord op drie Nederlanders. De slachtoffers, drie vrienden, zijn dinsdag met ernstige verwondingen in de borst aangetroffen in de woestijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit bevestigd. Volgens het departement zijn de slachtoffers de 44-jarige A. Uittenboogaard, directeur van Libertel, de 41-jarige diplomaat F. Smit en de 37-jarige H. Sint. Zij werden gevonden door een eenheid van het Malinese leger dat werd bijgestaan door drie rechercheurs van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De woordvoerder van het ministerie benadrukt dat dergelijke acties vaker voorkomen: ,,Het heeft niets te maken met het feit dat een van onze mensen hier slachtoffer is.'' Op het ministerie werd aanvankelijk gedacht dat het om een kidnapping ging en in dergelijke gevallen wordt van Nederlandse kant altijd expertise aangeboden. ,,Het is vervolgens aan de autoriteiten in het betreffende land of van onze diensten gebruik wordt gemaakt'', aldus Buitenlandse Zaken.

De drie vrienden, die vaker samen op safari gingen, vertrokken half februari voor een autovakantie door Tunesië en Algerije naar Mali. Ze werden door familie als vermist opgegeven toen ze rond 25 februari niet zoals gepland terugkeerden. Vijf dagen later begon het Malinese leger in samenwerking met de Nederlandse ambassade en de KLPD een zoekactie.

De Nederlanders zijn vermoedelijk gedood door sigarettensmokkelaars die in de grensstreek met Algerije actief zijn. De verdachten hadden bij hun aanhouding sloffen sigaretten in hun bezit. Een vijfde verdachte wist te ontkomen. De auto van de slachtoffers is niet teruggevonden.

De stoffelijke resten worden zo snel mogelijk naar Nederland overgevlogen, waarna definitieve identificatie en sectie volgen.

Buitenlandse Zaken ziet geen reden voor heel Mali een negatief reisdadvies te geven, maar omdat in het noorden vaker overvallen plaatshebben, wordt toeristen wel afgeraden daar rond te trekken.