Actie tegen Coca-Cola om flesjes

. Actievoerders van Milieudefensie en Natuur en Milieu hebben vanmiddag enkele duizenden lege plastic halveliterwegwerpflesjes teruggebracht naar Coca-Cola Nederland in Schiedam met het verzoek deze opnieuw te vullen. Ook werd een groot spandoek aangebracht.

De milieuorganisaties protesteren tegen de sterk toenemende verkoop van wegwerpflesjes van een halve liter, vooral op NS-stations, in en bij scholen en in sportkantines. Coca-Cola is de grootste producent van plastic wegwerpflesjes in Nederland. Behalve cola produceert het bedrijf ook de merken Sprite en Fanta, die ook in wegwerpverpakking verkrijgbaar zijn.

Deze flesjes gaan na gebruik niet retour zoals plastic flessen Coca-Cola van een liter of anderhalve liter, maar verdwijnen in afvalverbrandingsinstallaties. Daarmee dragen de flesjes volgens de milieugroepen bij aan extra uitstoot van CO2 door deze verbrandingsovens, en bovendien aan de verspilling van plastic. Ze wijzen erop dat voor de productie van de flesjes veel olie, de grondstof voor plastic, moet worden gewonnen. Bovendien draagt het flesje bij aan de wegwerpmentaliteit, zegt P. Spapens, afvalbeleidsmedewerker van Natuur en Milieu.

De milieuorganisaties eisen van Coca-Cola dat het bedrijf de gewraakte flesjes na gebruik via een statiegeldregeling terugneemt en opnieuw vult. Ook andere producenten van de populaire halveliter zouden dit moeten doen. Volgens de activisten kan de plastic wegwerpfles ten minste 25 tot dertig keer opnieuw worden gebruikt.

Volgens hen schendt Coca-Cola de afspraak met VROM dat twee procent van alle verpakkingen eenmalig mag worden verkocht: het zou tussen zeven en tien procent liggen. Coca-Cola bestreed dit vanmorgen. ,,Wij houden ons aan de norm. Maar het is een populaire verpakking. We zijn permanent in overleg met de andere producenten en het ministerie. Als we er niet uitkomen, dan zullen we ons beleid wellicht herzien'', aldus E.P. Weltevreden, marketingdirecteur van Coca-Cola Nederland.